Külföld

Elutasította a lengyel parlament felsőháza, hogy kizárják a civil szervezeteket az iskolákból

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 13:20

Több mint öt óráig vitatkoztak a szenátusban.

Több mint ötórás vita után, szerdára virradóra elutasította az ellenzéki többségű lengyel parlament felsőháza, a szenátus az oktatási törvény módosítását, amelynek értelmében az iskolákban és az óvodákban a civil szervezetek által tartandó foglalkozásokhoz szükség van a megyei tanfelügyelő, valamint a szülők hozzájárulására. A 100 fős felsőházban 51 képviselő szavazott a javaslat elutasítására, 43 szenátor támogatta, és senki sem tartózkodott, írja az MTI.

A tervezet most visszakerül az alsóház, a szejm elé, ahol november elején hagyták jóvá a módosított jogszabályt. 

A tervezet szerint a civil szervezetek foglalkozásait a szülői tanács véleményezné a szülők körében folytatott konzultációt követően. Emellett a szülők írásbeli jóváhagyása lenne szükséges ahhoz, hogy kiskorú diák ilyen foglalkozásokon részt vehessen.

Az engedélyezésről végső soron a tanfelügyelő döntene, aki az iskolaigazgatótól a foglalkozások időpontja előtt legalább két hónappal részletes információkat kell kapjon azok tartalmáról. Nem szükséges tanfelügyelői engedély az országos függőségmegelőzési központ, a cserkészszervezetek, illetve a vöröskereszt által tartandó foglalkozásokhoz. A törvénytervezet preambuluma „a keresztény értékrendre” hivatkozik.

A szenátusi vita során a Polgári Koalíció (KO) nevű fő ellenzéki frakció tagjai azt mondták, a tervezet szerint az iskolai foglalkozásokról nem elsősorban a szülők, hanem leginkább a köztisztviselőként dolgozó megyei tanfelügyelők döntenének. Vagyis a tervezet csak látszólag bővíti a szülők jogát, hogy gyermekeik neveléséről döntsenek, valójában sérti ezt a jogot. A KO szenátorai a törvény megvétózására szólították fel Andrzej Duda elnököt, amennyiben a szejm újból jóváhagyja.

A lengyel elnök márciusban a jelenlegihez hasonló törvényt megvétózta. Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követő légkörben Andrzej Duda a belpolitikai egység szükségességére hivatkozott, egyúttal jelezte a téma későbbi megvitatását, majd júliusban benyújtotta saját, a szenátus által most elutasított csomag részét képező tervezetét.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#lengyelország#parlament#civil#szervezet#törvény#szenátus

Címlapról ajánljuk