Külföld

Ezentúl nyilvánosságra hozhatják azoknak a lakcímét, akiket az orosz kormány „külföldi ügynöknek” tart

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 8:56

Csütörtöktől lép életbe a drákói törvénymódosítás az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint.

Törvénymódosítást hoztak Oroszországban, a brit védelmi minisztérium szerint azért, hogy könnyebben el tudják hallgattatni Putyin rezsimjének kritikusait és a másként gondolkodókat. Csütörtöktől akár a lakcímét is nyilvánosságra hozhatják azoknak, akiket a Kreml „külföldi ügynöknek” tart.

Az országban eredetileg 2012-ben kezdték el listázni a „külföldi ügynököknek” tartott személyeket és szervezeteket – később az Orbán-kormány is hozott hasonló intézkedést. A mostani frissítés értelmében a listázottak személyes adatait, így lakcímüket is nyilvánosság elé lehet tárni. Ezzel potenciálisan zaklatásnak és támadásoknak is kitennék ezeket az embereket.

Az orosz külügyminisztérium hozzáfűzte a módosításhoz, hogy a Kreml „valószínűleg megelőző intézkedéseket is tesz majd annak érdekében, hogy megakadályozza a nagyobb belső nézeteltéréseket”. „Külföldi ügynököknek” korábban csak azok számítottak, akik a Kreml szerint külföldről kaptak pénzbeli támogatást, ám most már azokra is kiterjed ez, akik a kormány szerint „külföldi szereplők befolyása vagy nyomása alatt” vannak – ami elég tág meghatározás.

A listázásról korábban is írtunk, amikor egy híres rapper és egy szerző is a „külföldi ügynökök” sorába került.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#oroszország#kreml#putyin#ügynök#törvénymódosítás#lakcím

Címlapról ajánljuk