Külföld

Szijjártó Péter: Amíg Ukrajna nem adja vissza a kárpátaljai magyarok jogait, addig blokkolják a NATO Ukrajna Bizottság hivatalos ülését

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 16:44

Ahogyan az rtl.hu is beszámolt róla, Bukarestben rendezik kedden és szerdán a NATO külügyminiszteri értekezletét. Jens Stoltenberg főtitkár szerint a fő témák egyike az, hogy milyen további támogatást tudnak nyújtani Ukrajnának. A kedd esti munkavacsorán az ukrán külügyminiszter is ott lesz.

A Financial Times értesülése szerint annak, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel csak egy vacsora keretében találkoznak a kollégái, a magyar kormány ellenállása az oka, Budapest ugyanis nem akarta, hogy egy formális ülésen is részt vegyen.

Szijjártó Péter a Facebookon úgy reagált, hogy többen is érdeklődtek nála a „Financial Times szenzációhajhász cikkéről”. Hozzátette, a lapban azt írják, hogy „mi akadályoztuk meg a NATO Ukrajna Bizottság hivatalos ülésének összehívását.”

Álláspontunkban nincsen semmi új és semmi meglepő. Évekkel ezelőtt világossá tettük, hogy mindaddig, amíg Ukrajna nem adja vissza a kárpátaljai magyarok jogait, addig nem járulunk hozzá ezen testület összehívásához

– mondta erre Szijjártó, majd hozzátette, hogy „a háború kitörése óta ezt a kérdést mi nem vettük elő, most sincs szándékunk erre”.


Nyitókép: Vadim Ghirda / MTI / AP
 

#Külföld#szijjártó péter#ukrajna#nato#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk