Külföld

Nagy hatótávolságú bombákkal szállna be az orosz-ukrán háborúba a Boeing

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 11:23

Fordulatot hozhat a háborúban.

A Reuters azt írja, hogy a Pentagon fontólra veszi, hogy Ukrajnát nagy hatótávolságú, olcsó, de kisméretű precíziós bombákkal lássák el. Az indok az, hogy elhúzódó háborúra kell készülni, ezért Ukrajnának modernebb fegyverekre van szüksége, hogy továbbra is hatékonyan vissza tudják tartani az oroszokat. A javaslat a Boeingtől érkezett, akik a GBU-39 kis átmérőjű siklóbombát kombinálnák az M26 rakétahajtóművel, ezt a rendszert GLSDB-nek hívják. Az Egyesült Államok mindkét eszközből bőséges készlettel rendelkezik, így nem jelentene gondot az ukrán csapatok felfegyverzése.

A Pentagon korábban nem volt hajlandó olyan fegyvereket szállítani Ukrajnának amelyek 300 kilométernél nagyobb hatótávval rendelkeznek, ilyen volt többek között az ATACMS rakétarendszer is.

A GLSDB csak 150 kilométer hatótávval rendelkezik, így az amerikai elképzelésekkel sem ütközik, viszont már ezekkel a rendszerekkel is olyan célpontokat tudnának elérni az ukránok, amelyeket eddig nem tudtak megtámadni. A rendszer részei, mint a M26 rakétahajtómű és a GBU-39-es siklómbomba kifejezetten olcsónak és könnyen hozzáférhetőnek számítanak a piacon.

A Boeing és a SAAB által közösen gyártott GLSDB minden időjárási körülmények bevethető, hatásosak páncélozott járművek ellen is, ráadásul repülőgépről ledobva még több mint 100 kilométert tudnak megtenni a becsapódás előtt.

Nyitókép: Smith Collection / Gado / Getty Images

 

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#usa#pentagon#boeing#Saab#fegyver#rakéta

Címlapról ajánljuk