Külföld

Kihasználták Zelenszkij hibáját az orosz propagandisták, azzal vádolják az ukránokat, hogy szándékosan lőttek Lengyelországra

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 19:50

A hazugságok most is több embert értek el, mint a cáfolatuk.

Feleslegesen bizonygatta Volodimir Zelenszkij napokig, hogy nem ukrán, hanem orosz rakéta hullott Lengyelországra, megölve két embert. Az orosz propagandisták kapva kaptak az alkalmon, és rögtön azt kezdték terjeszteni: Ukrajna támadása szándékos volt, nem véletlen incidens.

A HVG szerint emellett olyan teóriák is megjelentek, melyek szerint Ukrajna már hónapokkal ezelőtt hadüzenet nélküli háborút indított a NATO ellen. Azt bizonygatják, hogy az ukránok lőtték le márciusban a román légierő repülőjét és helikopterét, áprilisban pedig szándékosan küldtek katonai drónt Ukrajnába. A vádak között szerepel az is, hogy az ukránok halomra lövik az országba érkező külföldieket.

Az efféle álhíreket több ezer orosz médium és a hozzájuk tartozó trollkommentelők terjesztik a közösségi médiában. „Ennek a propagandahadjáratnak mindenképpen lesznek következményei, ahogy az is súlyos károkat okozott Ukrajnának, hogy nagyon sok médium átvette azokat az orosz propaganda által terjesztett híreket, hogy hatalmas mennyiségű nyugati fegyvert csempésznek ki különböző bűnözői csoportok Ukrajna területéről" – mondta Dmitro Tuzsanszkij, a Közép-európai Stratégia Intézet vezetője.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij / Getty Images

#Külföld#ukrajna#lengyelország#rakéta#támadás#propaganda#zelenszkij#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk