Külföld

Megállapodott Netanjahuval, nemzetbiztonsági miniszter lesz az izraeli szélsőjobb vezetője

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 9:45

Itamar Ben-Gvir már nem akar minden palesztint kiszorítani, csak akiket terroristának tart.

Benjamin Netanjahu Likud pártja pénteken aláírta első koalíciós megállapodását a szélsőjobboldali Zsidó Erő Pártjával, amelynek vezetője, Itamar Ben-Gvir az újonnan létrehozott nemzetbiztonsági miniszteri tisztséget kapja meg – tudósít a France24.

A megegyezés értelmében a Zsidó Erő Pártja három tárcát kap. A nemzetbiztonsági tárca a közbiztonsági tárca hatáskörének jelentős kiterjesztésével jön létre.

Ma nagy lépést tettünk egy teljes koalíciós megállapodás felé, egy teljesen jobboldali kormány alakítása felé

– közölte Ben-Gvir.

A France24 emlékeztet, hogy a Likud és szélsőjobboldali szövetségesei a november elsejei választáson világos győzelmet arattak, véget vetve ezzel az elmúlt közel négy év politikai bizonytalanságának. Ezzel Izrael történetének leginkább jobboldali kormánya alakulhat meg, ami Benjamin Netanjahut diplomáciai egyensúlyozásra kényszerítheti a kormánykoalíció és Izrael nyugati szövetségesei közt.

Ben-Gvirt 2007-ben elítélték arabok elleni rasszista uszításért és terrorizmus támogatásáért, és az LMBTQ-ellenes aktivizmus is része az előéletének. De azt állítja, hogy már nem törekszik minden palesztin kiszorítására, csak azokéra, akiket árulónak vagy terroristának tart. Ciszjordániai telepesként Ben-Gvir ellenzi a palesztin államiságot, és támogatja, hogy a zsidók a jeruzsálemi Templom-hegyen imádkozhassanak.

Nyitókép: MTI/AP/Tsafrir Abayov

#Külföld#izrael#benjamin netanjahu#likud#koalíció#itamar ben-gvir

Címlapról ajánljuk