Külföld

A brit kormány leszerelteti az érzékeny helyekről a kínai térfigyelő kamerákat

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 10:22

A közhivatalok többségében ezeket használták.

A brit kormány felszólította minisztériumait, hogy ne telepítsenek kínai gyártmányú biztonsági kamerákat érzékeny helyekre. A parlamentnek tett írásos nyilatkozatában kabinetminiszter azt írta, hogy a döntést a jelenlegi és jövőbeli kockázatok értékelése során hozták meg. A minisztériumoknak azt javasolják, hogy csatlakoztassák le az eszközöket a fő számítógépes hálózataikról, és vegyék fontolóra a teljes eltávolításukat.

Néhány hónappal korábban a törvényhozás több tucat tagja kérte a részben kínai állami tulajdonban lévő Hikvision és Dahua által forgalmazott biztonsági kamerák értékesítésének és használatának megtiltását, részben adatvédelmi aggályok miatt, részben pedig azért, mert a cégek termékeinek közük lehet az emberi jogok megsértéséhez Kínában.

A Hikvision a Reuters megkeresésére tagadta a vádakat, azt állítva, hogy nem tudnak a felhasználóiktól külső felekhez adatokat továbbítani és nem kezelnek felhasználói adatbázisokat sem. Közölték, hogy felveszik a kapcsolatot a brit hatóságokkal, hogy megértsék a döntést.

Az Egyesült Államok már korábban elrendelt korlátozásokat a kínai cégek által gyártott biztonsági kamerák értékesítésével és használatával kapcsolatban. A Big Brother Watch nevű adatvédelmi szervezet ezt követően állapította meg, hogy a brit közhivatalok által használt térfigyelő kamerák többsége a Hikvision vagy a Dahua gyártmánya.

Mivel a biztonsági megfontolások mindig kiemelten fontosak ezeken a helyszíneken, azért teszünk most lépést, hogy megelőzzük a biztonsági kockázatok megvalósulását

– közölte a kabinetminiszter.

Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#térfigyelő kamera#kína

Címlapról ajánljuk