Külföld

Több mint 160 halálos áldozata van a jávai földrengésnek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 21. 17:29

A mentőalakulatok eddig 162 holttestet találtak a romok közt, a sérültek száma 700-ra nőtt, több mint 13 ezer ember vált hajléktalanná.

A legfrissebb sajtójelentések szerint immár legalább 162 halálos áldozata és 700 sérültje van az indonéziai Jáva szigetén hétfőn történt 5,6-es erősségű földrengésnek, közölte Ridwan Kamil, Nyugat-Jáva tartomány kormányzója, hozzátéve: félő, hogy a számok még tovább emelkedhetnek. A jelentések szerint több mint 13 ezer ember vált hajléktalanná.

A mentőcsapatok összedőlt épületek romjai alatt kutatnak túlélők után, a földcsuszamlások által elzárt területekre is próbálnak eljutni, írja az MTI.

A földmozgás epicentruma Jáva nyugati részén, Cianjur településen volt, Jakartától 75 kilométerre délkeletre, 10 kilométeres mélységben, közölte az indonéz meteorológiai és geofizikai intézet (BMKG). A földmozgást követő két órában legalább 25 utórengést észleltek.

A földrengésben több mint 300 ház összedőlt vagy megrongálódott, köztük egy iszlám bentlakásos iskola, egy kórház és több más középület is. A földmozgás erejét még a fővárosban, Jakartában is érezni lehetett, ahol több helyen az utcára szaladtak ki az emberek. Az érintett térségben nincs áram, a kommunikációs csatornák akadoznak.

A Metro TV helyi televízió felvételei szerint sérültek százait próbálták ellátni az egyik kórház parkolójában Cianjur városban.

A 270 millió lakosú, 18 ezer szigetből álló Indonézia a Tűzgyűrű nevű vulkáni övön fekszik, abban a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régióban, ahol különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és ahol gyakran fordulnak elő földrengések. Jakartában azonban csak ritkán érezni a hatásukat.

Legutóbb februárban volt egy 6,2-es erősségű földrengés, amelyben 25 ember meghalt, és több mint 460 ember megsérült Nyugat-Szumátra tartományban. A szigetország északi részénél 2004-ben bekövetkezett, 9,1-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár pedig mintegy 226 ezer ember halálát okozta Indonéziában, Srí Lankán, Indiában, Thaiföldön és kilenc további országban.

Nyitókép: Megrongálódott lakóház romjai között kutatnak túlélők után a Jáva szigetén fekvő Cianjurban 2022. november 21-én, miután 5.6-os erősségű földrengés rázta meg a várost és környékét. A természeti katasztrófának legkevesebb 56 halálos áldozata és 700 sérültje van – Fotó: Rangga Firmansyah / AP / MTI

#Külföld#indonézia#Jáva#földrengés#halálos áldozatok

Címlapról ajánljuk