Külföld

Szijjártó Péter Oroszországból üzent az amerikai nagykövetnek: Tartózkodjon a magyar politikai kérdések kommentálásától

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 21. 16:44

A magyar külügyminiszter szerint David Pressman amerikai nagykövetnek nincs joga őt kritizálni amiatt, hogy rendszeresen Moszkvába utazik a magyar érdekeket képviselni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője hétfőn Oroszországba utazott, hogy részt vegyen Szocsiban a XII. Atomexpo Nemzetközi Fórumon. A kétnapos rendezvény első napján Szijjártó Péter tárgyalt Alekszej Lihacsovval a Roszatom vezérigazgatójával, a paksi atomerőmű bővítéséről. A külügyminiszter az oroszországi látogatást használta ki arra, hogy az ATV közvetítésével saját Facebook-oldalán videóüzenetben reagáljon David Pressman amerikai nagykövet kritikáira.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete ugyanis nemrég interjút adott a Politiconak, és az orosz-magyar politikai kapcsolatokról szólva azt mondta, hogy

Aggódom, amikor látom, hogy Moszkvából rakéták repülnek a kijevi játszóterekre – és látom, hogy Magyarország külügyminisztere Moszkvába repül, hogy Facebook Live konferenciát tartson a Gazprom székházából.

Szijjártó Péter az ATV kamerájának úgy fogalmazott, hogy

Én megértem, hogy az Egyesült Államok nagykövete az amerikai érdekekből indul ki, de én meg a magyar érdekekből. Ezért aztán szerintem az lenne a helyes, hogyha a kölcsönös tisztelet talaján állva nem kommentálgatnánk egymás lépéseit

Szijjártó ezután így folytatta:

Én sem szoktam kommentálni az amerikai külügyminiszter utazásait, és azt várom el természetesen az az Egyesült Államok nagykövetétől, hogy hasonlóképpen tartózkodjon a magyar politikai kérdések kommentálásától.

Szijjártó Péter szerint amíg az Egyesült Államok nem áll elő olyan reális javaslattal, amivel biztosítani lehet Magyarország energiabiztonságát és meg lehet védeni a rezsicsökkentés eredményeit, addig a nagykövetnek nincs joga a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartó magyar diplomációt kritizálni.

Nyitókép: az orosz és a magyar külügyminiszter találkozója az ENSZ szeptemberi gyűlésén – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Külföld#szijjártó péter#david pressman#oroszország

Címlapról ajánljuk