Belföld

David Pressman: Aggódom, amikor látom, hogy rakéták repülnek a kijevi játszóterekre, közben Magyarország külügyminisztere Moszkvába repül

rtl.hurtl.hu

2022. november 15. 17:34

Az amerikai nagykövet arról beszélt egy interjúban, hogyan érintik a magyar propagandalapok támadásai. 

Interjút adott a Politico-nak David Pressman amerikai nagykövet, akit csak úgy mutat be a lap, hogy „Orbán új közellensége”, és „Orbán LMBTQ-ellenes Magyarországán férjezett emberi jogi ügyvéd, aki a kormánypárti média kedvenc célpontja lett”. 

A Politico ezután bemutatta Pressman múltját, majd arról írt, hogy mióta Magyarországon dolgozik, többször is leszólta az Orbán-kormány propagandaüzeneteit. 

„Aggódom, amikor látom, hogy Moszkvából rakéták repülnek a kijevi játszóterekre – és látom, hogy Magyarország külügyminisztere Moszkvába repül, hogy Facebook Live konferenciát tartson a Gazprom székházából” – mondta a nagykövet. 

Pressman azonban „kitart amellett, hogy célja a magyar kormánnyal való kapcsolatépítés – még akkor is, ha néha-néha odaszúr nekik. A két fél együtt tud dolgozni – jegyezte meg.

„Amikor azt látjuk, hogy a magyar médiában őrült Kreml-sztorikat terjesztenek, ezt szóvá fogjuk tenni, mert muszáj” – mondta Pressman, hozzátéve: „mindennek az a szándéka, hogy közelebb húzzon minket egymáshoz, nem pedig azért, hogy elszakítson egymástól”.

A Politico felidézte, hogy Pressman nemrég két bíróval találkozott, ami miatt rászállt a teljes kormánysajtó. A nagykövet később arról beszélt, hogy a munkájuk nem a liberális vagy a konzervatív politikáról szól, hanem a közös alapértékekről, amelyek a demokrácián alapulnak, és annak biztosításáról, hogy együtt tudjanak működni. 

Ha van valamilyen átfogó cél, akkor az az orosz propaganda leleplezése és visszaszorítása – miközben Pressman arra is odafigyel, hogy a magyar kormány hogyan bánik otthon a kisebbségekkel. „Az Egyesült Államok mindig elkötelezi magát a kiszolgáltatott vagy marginalizált, nyomás alatt álló közösségek mellett – és itt, Magyarországon van néhány ilyen” – mondta a nagykövet, megjegyezve, hogy ezek a csoportok Washington támogatását élvezik.

Ugyanakkor a Politico felhívta a figyelmet, tagadhatatlanul furcsa helyzet, hogy egy szövetséges ország diplomatája első számú közellenséggé válik, egyik vasárnap este a kormánypárti HírTV is közel fél órát foglalkozott Pressmannel. A nagykövet a lapnak azt mondta: nem veszi magára a dolgot, ám arra a kérdésre, hogy komolyan veszik-e az ügyet, már azt felelte: abszolút.

Én vagyok az Amerikai Egyesült Államok képviselője. Szokatlan ilyen környezetben találnom magam 

– mondta.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#david pressman#amerikai nagykövet#nagykövet#orosz-ukrán háború#Politico

Címlapról ajánljuk