Külföld

A hétvégén eltemetik a rakétabecsapódás következtében elhunyt két lengyel férfit

rtl.hurtl.hu

2022. november 19. 18:36

A két férfit nagyon kedvesnek ismerték a helyiek. 

A hétvégén kerül sor annak a két lengyel férfinak a temetésére, akik nemrég meghaltak az ukrán határ közelében becsapódott rakétarobbanásban. 

Lengyelország és más nyugati államok szerint a rakéta, amely Przewodów faluban landolt, egy ukrán légvédelmi rakéta volt, amely egy orosz rakéta üldözése közben tévedt el. Kijev kétségbe vonta ezt a verziót, és hozzáférést követelt a helyszínhez, valamint szerepet a robbanás okának kivizsgálásában.

A falu azonban gyászba borult a két férfi halála miatt. A temetés előtt Bogdan Wazny helyi plébános nagyon kedves embereknek nevezte az áldozatokat. 

A szombaton eltemetett férfi, akit a legtöbb lengyel sajtótermékben Boguslaw W. néven emlegettek 62 éves volt, és egy gabonaüzemben dolgozott, amikor becsapódott a rakéta. 

A második áldozat, a 60 éves Bogdan C temetésére vasárnap kerül sor.

Miközben Przewodów lakosai mélyen megrendültek, a falu székhelyéül szolgáló település polgármestere a helyiek ellenálló képességét hangsúlyozta.

Szívós közösség vagyunk

– mondta pénteken Grzegorz Drewnik. „Megtanultuk, hogy stresszesen élünk, hiszen tudjuk, hogy közel élünk az ukrán határhoz. Fel kell készülnünk a különböző balesetekre. Ki fogjuk bírni.”

Varsó, Kijev és nyugati szövetségeseik azt mondták, hogy a robbanásért a végső felelősség Oroszországot terheli, amely februárban megszállta Ukrajnát, és rakétákkal bombázza az ukrán energetikai létesítményeket – írja a Guardian.

Nyitókép: Karolina Jonderko / For the Washington Post

#Külföld#lengyelország#rakéta#becsapódás#orosz-ukrán háború#temetés

Címlapról ajánljuk