Külföld

Károly király betiltotta a libamájat a királyi rezidenciákon

rtl.hurtl.hu

2022. november 19. 17:55

Kapott is a döntése miatt egy kis alternatív libamájat.

A királyi rezidenciákon nem szolgálnak fel többé libamájat – erősítette meg a Buckingham-palota állatvédőkhöz intézett levele, írja a BBC

Károly király régóta ellenzi a kacsa vagy liba májából készült ételeket, amelyek a kampányolók szerint kegyetlen eljárással készülnek. A királyi ház azt írta a Peta kampánycsoportnak, hogy a királyi rezidenciákon nem vásárolnak és nem szolgálnak fel több libamájat.

Károly király, amikor még walesi herceg volt, a magasabb jóléti normák híve volt a gazdálkodásban, és több mint egy évtizede leállította a libamáj felhasználását saját birtokain, valamint jelentős szerepet játszott abban, hogy a királyi rezidenciákon szélesebb körű tilalmat vezessenek be. Most királyként megerősítette ezt az ellenállást, és a luxusétel teljesen lekerült az étlapról.

A Peta (People for the Ethical Treatment of Animals – Emberek az Állatok Etikus Kezeléséért) által kapott levél megerősíti, hogy a libamájtilalom a királyi házban és az összes királyi rezidencián érvényben van, beleértve a Balmoralt, Sandringhamet, a windsori kastélyt, a Hillsborough kastélyt és a Buckingham-palotát.

Elisa Allen, az állatjóléti csoport alelnöke üdvözölte a döntést, mondván, másoknak is követniük kellene a király példáját, és a libamájat idén karácsonykor és azon túl is el kellene hagyniuk az étlapról.

„A fájdalmasan erőltetett módon etetett madarakról készült felvételek bőven elegendőek ahhoz, hogy az emberek lemondjanak az ebédjükről” – tette hozzá, majd részletesen leírta, hogyan zsigerelik ki az állatokat az étel előállításához. 

A PETA a király figyelmébe ajánlotta a faux gras nevű alternatívát, és küldött belőle a királynak is, hogy ezzel is elismerje humánus döntését. Jelenleg is több olyan növényi alapú menüsort kínáló étterem működik a brit állam területén, ahol már kísérleteztek a hízott máj azaz a foie gras növényi alternatívájával, mely egy kis szójátékkal a faux gras, szó szerint „hamis zsír” nevet kapta – emlékeztet a Dining Guide

Az Egyesült Királyságban tilos a libamáj előállítása, de nem tilos az eladása vagy behozatala. A Peta csoport egyébként azért is kampányol, hogy a király jövő májusi koronázásán hermelin helyett műszőrmét használjanak a palásthoz.

Nyitókép: Chris Jackson - WPA Pool  / Getty Images

 

#Külföld#károly király#iii. károly király#libamáj#PETA#Buckingham-palota

Címlapról ajánljuk