Külföld

Az éppen vacsorázó David Attenborough-val akart beszélni, kirángatták a klímaaktivistát a Michelin-csillagos étteremből

rtl.hurtl.hu

2022. november 19. 17:16

„David, csak öt percet kérek!” – kiabálta a földön fekvő nő, miközben a rendőrök kicipelték.

Letartóztattak egy klímaaktivistát, aki megpróbált Sir David Attenborough közelébe jutni, miközben a tudós egy Michelin-csillagos halétteremben vacsorázott – írja a DailyMail

Emma Smart, az Animal Rebellion nevű kampánycsoport aktivistája állítólag rendbontást okozott a dorseti Weymouthban található Catch at the Old Fish Market étteremben. A 45 éves Smart Attenborough asztalához lépett, és megpróbált átadni neki egy levelet, majd öt percig beszélgetni vele arról, hogy „el kell mondani az igazságot” az éghajlatváltozásról.

„Nincs szükségünk egy újabb dokumentumfilm-sorozatra, amely megmutatja nekünk, hogy vesztésre állunk, világszerte mintegy 150 faj pusztul ki minden egyes nap. Amire szükségünk van, az a cselekvés” – kiabálta a nő. 

A 96 éves Attenborough azért járt a kikötővárosban, mert egy halászatról szóló tévés dokumentumfilmet forgatott. 

Kedves David, még mindig szeretnék találkozni veled! Weymouthból származom – a közösségemet tönkreteszi az éghajlati válság. Ma van egy éve, hogy börtönbe kerültem, mert békésen tiltakoztam a kormány tétlensége ellen. Jelenleg 35 hétköznapi ember van börtönben a klímavédelmi tiltakozásért. Kérem, álljanak ki értük. Minden földi életért. Tudós vagyok. Biológus. Kérem, találkozzon velem – csak öt percet kérek 

– írta a levélben, amelyet szeretett volna átnyújtani.

Smart korábban már többször került össztűz alá, például akkor, amikor kiderült, hogy 2012 és 2016 között élettársával, Andyvel 80 975 mérföldet tettek meg egy 18 éves Toyotával, és 858 nap alatt 50 országot látogattak meg. Emellett négy hónapos büntetést kapott egy tiltakozóakció miatt, idén áprilisban pedig éhségsztrájkba kezdett, miután 24 tudóstársával együtt tiltakozott a brit kormány üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős minisztériuma előtt.


Egy később, az Animal Rebellionon keresztül kiadott nyilatkozatában Smart azt mondta, hogy azért vette célba az éttermet, mert annak „drága menüje a túlzás és az egyenlőtlenség szimbóluma”. A dorseti rendőrség közölte, hogy a nőt többször is megkérték, hogy hagyja el az éttermet, ám az nem volt hajlandó engedelmeskedni, így kivonszolták onnan. December 21-én kell megjelennie a weymouthi bíróságon.

A DailyMail azt írja, Smart már korábban is megpróbálta felvenni Attenborough-val a kapcsolatot, sőt, választ is kapott. A nő – amikor megtudta, hogy a mostani újév napja volt a legmelegebb –, azt írta a tudósnak a börtönből, hogy „meghívom önt, hogy találkozzon velem és megbeszéljük, milyen szerepet játszhatna ebben a kritikus évben”. 

David Attenborough 2022. január 27-én keltezett írásos üzenetében azt válaszolta, hogy a 95. születésnapján úgy döntött, csökkenti a nyilvános szerepléseit.

Ezt írta: „Kedves Emma Smart, köszönöm a levelét. Mondanom sem kell, hogy osztom az aggodalmát azzal kapcsolatban, amit az emberiség tett a bolygónkkal, és hogy sürgősen tennünk kell valamit ellene. Már nagyon régóta igyekszem felhívni a figyelmet a helyzetre. De tavaly májusban, amikor betöltöttem a 95. életévemet, úgy döntöttem, hogy itt az idő, hogy csökkentsem a nyilvános szerepléseim számát. A decemberi, glasgow-i COP-ülésen való felszólalásra már elköteleztem magam, és úgy gondoltam, az lesz az utolsó hozzájárulásom a nyilvános vitához. A megfelelő időben megtartottam a beszédet. Most remélem, megbocsátja nekem, ha betartom a születésnapi fogadalmamat. Üdvözlettel, David Attenborough.”

Nyitókép: DailyMail 

#Külföld#David Attenborough#klíma#klímaaktivista#emma smart#incidens

Címlapról ajánljuk