Külföld

Szijjártó a rakétatámadásról: A legfontosabb, hogy a tragikus és kontrollálhatatlan következményeket megelőzzük

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 8:29

A külügyminiszter reggel a lengyel külügyminiszterrel egyeztetett, egyelőre várják a vizsgálat eredményeit. Elmondta továbbá, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem maga a Barátság kőolajvezeték, hanem egy ahhoz kapcsolódó transzformátorállomás sérült az orosz támadásokban – ennek kijavítása egyszerűbb.

„Speciális kapcsolat fűz minket Lengyelországhoz, a lengyelekhez. Ez nem egyszerűen stratégiai partnerség vagy barátság, hanem testvériség. Ezért is figyeljük nagy-nagy aggodalommal tegnap óta a lengyelországi történéseket” – írta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szerda reggel beszélt lengyel kollégájával, Zbigniew Rauval, erről videóban számolt be. Először arról beszélt, hogy Magyarországot speciális kapcsolat fűzi, Lengyelországhoz és a lengyel nemzethez, ez nem egyszerűen partnerség vagy barátság, hanem testvériség. Ezért „tegnap este óta aggodalom töltött el minket”. Raunak reggel telefonon kifejezte Magyarország szolidaritását, és felajánlotta az ország segítségét.

Rau azt mondta, egyelőre semmi pontosat nem tudnak a tegnapi rakétabecsapódásokról, nem tudják, hogy kinek a használatában álltak a rakéták, ahogy azt sem, hogy ki, milyen szándékkal lőhette ki őket. Alapos, minden körülményre kiterjedő vizsgálatot folytatnak a helyszínen, ha lesz közölhető eredmény, nyilvánosságra hozzák. A varsói külügyminisztériumba behívatták Oroszország nagykövetét, és írásos jegyzékben követeltek tőle magyarázatot. Lengyelország kezdeményezte továbbá a NATO összehívását a washingtoni szerződés 4. cikkelye alapján. 

„Várjuk tehát a tájékoztatást a lengyel barátainktól, hogy a vizsgálat milyen eredménnyel zárul – mondta Szijjártó, aki szerint 

a legfontosabb, hogy stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat, hogy a tragikus és kontrollálhatatlan következményeket meg tudjuk előzni. 

Elmondta még, hogy az Ukrajnát ért orosz rakétatámadások következtében az ukrajnai energia-infrastruktúra jelentős része megsérült, és szünetel a kőolajszállítás tegnap este óta a Barátság kőolajvezetéken, amelyen keresztül Oroszország Ukrajnán át kőolajat szállít, Magyarországot is ellátva. Ezzel kapcsolatban megnyugtató híreket kapott: maga a vezeték nem sérült meg, hanem az azt működtető infrastruktúra eleme, egy transzformátorállomás károsodott, amely az áramlást biztosító eszközöket látja el árammal. Ennek a kijavítása könnyebb, mintha magát a vezetéket érte volna találat. Magyarország ellátása amúgy is biztonságban van – tette hozzá.

 

#Külföld#szijjártó péter#lengyelország#orosz-ukrán háború#rakéta#barátság kőolajvezeték

Címlapról ajánljuk