Külföld

Kétéves kisfiú halt meg a fekete penész miatt egy brit lakásban

rtl.hurtl.hu

2022. november 15. 16:23

A szülők hiába jelezték a penészproblémát a lakástársaságnak többször is, nem történt semmi. 

„Lakhatásra alkalmatlan” otthonban élt és a fekete penész miatt meghalt egy kétéves kisfiú, Awaab Ishak – írja a Mirror

Ishak 2020 decemberében halt bele a penész okozta légzőszervi megbetegedésbe az Egyesült Királyságban, annak ellenére, hogy szülei többször is könyörögtek a lakástársaságnak, hogy javítsanak az életkörülményeiken.

A kisfiú egy egy hálószobás lakásban élt szüleivel, Aisha Amininnel és Faisal Abdullahhal, akik korábban panaszt tettek a Rochdale Boroughwide Housing (RBH) vállalatnál a penész miatt – állapította meg egy nemrég nyilvánosságra hozott vizsgálat. 

A Rochdale-i halottkémi bíróságon folytatott hatnapos vizsgálat után arra a következtetésre jutottak, hogy a kisfiú „az otthoni környezetben lévő penésznek való tartós kitettség miatt kialakult súlyos légzőszervi betegség következtében halt meg”.

A fiú családja a meghallgatást követően azt mondta: 

El sem tudjuk mondani, hány egészségügyi szakember előtt sírtunk, és az RBH hány munkatársa előtt könyörögtünk, kifejezve aggodalmunkat a körülmények miatt, amelyek között mi és Awaab éltünk. Olyan hangosan kiabáltunk, amilyen hangosan csak tudtunk, de hiába tettünk minden ilyen erőfeszítést, minden este ugyanahhoz a problémához tértünk vissza.

Joanne Kearsley halottkém szerint a kisgyermek halálának „meghatározó pillanatnak” kell lennie a lakásszektor számára. A bíróságon arról beszélt: „biztosan nem én teszem fel egyedül azt a kérdést, hogy hogy történhetett meg mindez? Hogyan halhat meg az Egyesült Királyságban egy kétéves az otthonában lévő penész miatt?”

A halottkém hozzátette: ahogy az RBH is elismerte, ő is tényként állapítja meg, hogy az a lakástársaságnak „proaktívabb választ kellett volna adnia a penész kezelésére”.

A család arról beszélt a bíróságon, hogy az RBH előtt teljesen értéktelennek érezték magukat, és szerintük azért bántak velük így, mert nem az országból származnak. 

Gareth Swarbrick, az RBH vezérigazgatója szerint Awaab halálának figyelmeztetésnek kell lennie mindenki számára a lakhatás, a szociális ellátás és az egészségügy területén.

Kemény tanulságokat vontunk le és fogunk is levonni ebből az esetből. Nem ismertük fel, hogy a család otthonában lévő penész milyen mértékben veszélyeztette a kisfiú egészségét. Hagytuk, hogy a lakásszektorban széles körben alkalmazott törvényes eljárás a penész azonnali felszámolásának útjába álljon. Biztosítanunk kell, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő.

Richard Blakeway lakhatási ombudsman ugyanakkor tanúvallomásában azt állította, hogy a bíróság túl nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a bérlők életmódja „hozzájárult” a nedvesség és a penész kialakulásához. A halottkém megállapította, hogy a penész a mindennapi, életvitelszerű tevékenységekből adódott, és nincs arra bizonyíték, hogy a család életmódja bármilyen tekintetben túlzó lett volna. Ezzel szemben a konyha egyáltalán nem szellőzött, a fürdőszoba szellőzése nem volt hatékony, és általában véve is hiányzott a hatékony szellőzőrendszer az ingatlanból, ami közvetlenül hozzájárul a penész kialakulásához. 

A kisfiú apja 2017-ben jelentette az RBH-nak a Tweedale Street-i lakásban kialakult penészesedést, akkor azt mondták neki, hogy fessék le az érintett szobát. 2020 júniusában Abdullah ügyvédeket bízott meg, és keresetet indított a visszatérő probléma miatt, de a szabályzat értelmében semmilyen javítást nem végeztek addig, amíg a két fél között nem született megállapodás. Egy egészségügyi szakember is jelezte az RBH-nak 2020 júliusában, hogy a lakás számos pontja penészedik, ezek pedig kezelésre szorulnak. Intézkedés azonban továbbra sem történt. 

A kisfiút abban az évben december 19-én légszomjjal a Rochdale-i sürgősségi ellátóközpontba vitték, majd átszállították a Royal Oldham kórházba, mielőtt elbocsátották. Awaab állapota másnap rosszabbodott, a szüleinek pedig azt tanácsolták, hogy vigyék őt vissza a rochdale-i sürgősségi ellátóközpontba. De mialatt a kórházba szállították, a kisfiúnak leállt a légzése és a szíve is. Közvetlenül az érkezés után meghalt. 

A halottkém elmondta: jelentést ír a jövőbeli halálesetek megelőzése érdekében, és levelet fog írni a lakásügyi miniszternek, valamint Steve Barclay egészségügyi miniszternek, hogy felvesse a problémákat.

Nyitókép: Facebook 

#Külföld#fekete penész#penész#otthon#bíróság#kisgyerek

Címlapról ajánljuk