Külföld

Biden izgulhat: szoros verseny az amerikai kongresszusi választásokon

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 5:53

Egyelőre nem lehet tudni, hogy megmarad-e a hajszálvékony demokrata többség az amerikai szenátusban, ahol egy republikánus többség jelentősen megnehezítheti a demokrata elnök, Joe Biden következő két évét a Fehér Házban. 

Magyar idő szerint szerda reggelre már szinte mindenhol lezárták a szavazásokat az amerikai félidős választásokon, ahol egyebek mellett a washingtoni kongresszus összetételéről döntenek az amerikai választók. A várakozások szerint a képviselőházban meg fog szűnni a jelenlegi demokrata többség, és a Republikánus Párt tagjai kerülnek majd előnybe.

A legnagyobb figyelem a szenátusi választásokon van. Jelenleg 50 demokrata és 50 republikánus szenátor ül a kongresszus felső házában, ahol a Demokrata Párt az alelnök, Kamala Harris szavazatával van hajszálvékony többségben (patthelyzet esetén ugyanis a szavazásoknál az alelnök is voksol, így lényegében ő dönt). A republikánusokat így csak egy szenátusi helyet kell elnyerniük a demokratáktól, hogy többségbe kerüljenek.

Magyar idő szerint szerda reggel hét óra előtt még nem lehetett tudni, hogy miként alakul a szenátusi verseny, és a küzdelem rendkívül szoros volt: a két pártnak 46-46 szenátusi helye volt biztos. Több államban a demokraták már annak is örülhetnek, hogy több helyen izgalmassá vált a küzdelem, és a republikánus jelöltek nem nyertek magabiztosan jelöltjeik ellen.

A várakozások szerint néhány államban olyan szoros lesz a verseny, hogy az eredményre akár több napot is várni kell, és így könnyen lehet, hogy szerdán nem derül ki, hogy a republikánusoknak sikerül-e megszerezniük a szenátusi többséget.

A Demokrata Párt közben annak is örülhet, hogy a képviselőházban a republikánusok gőzelme úgy tűnik, nem olyan nagy arányú, mint amire a jobboldali párt számított. A félidős választásokon jellemzően a hivatalban lévő elnök pártja rosszul szokott szerepelni, és idén Joe Biden népszerűségi mutatói, valamint az amerikaiak életét megnehezítő infláció miatt abban bíztak a republikánusok, hogy jelentős győzelmeket fognak aratni.

Nyert „az okos Trump”

Floridában magabiztos győzelmet aratott a republikánus Ron DeSantis, akit újraválasztottak a déli állam kormányzójává. A Harvardon és Yale-en végzett politikust a Republikánus Párt egyik következő lehetséges elnökjelöltjeként tartják számon, aki az elmúlt években igyekezett megnyerni magának Donald Trump szavazóit.

Trump – aki floridai lakosként közölte kedden, hogy DeSantisra szavazott – már be is támadta lehetséges riválisát. Trump várhatóan a következő napokban fogja bejelenteni, hogy újra indulni fog az elnökségéért, és a Fox Newsnak adott interjújában megfenyegette a kormányzót, hogy kínos információkat fog nyilvánosságra hozni róla, ha indul, közölve, hogy „többet tudok róla, mint bárki más, talán a feleségét leszámítva”.

Fontos demokrata győzelem

Demokrata győzelem született az egyik legjobban figyelt versenyben. Pennsylvania állam egyik, eddig republikánus kézben lévő szenátusi helyéért folyó választásban ugyanis John Fetterman demokrata jelölt nyert republikánus ellenfele, Mehmet Oz felett. A demokraták különösen nagy figyelmet és sok pénzt szenteltek ennek a küzdelemnek, ami kulcsfontosságú volt számukra abban, hogy megtartsák többségüket a szenátusban. 

A követkető elnökválasztás is a tét

Bár a világ leginkább a kongresszusi választásokra koncentrál, azzal egyidőben az egyes államokban is szavazások sorát tartják, ahol helyi tisztségviselőket választanak meg, és ezeknek a választásoknak idén a 2024-es elnökválasztás szempontjában óriási jelentősége lehet – mondta el az rtl.hu-nak Dr. Pintér Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézetének vezetője.

Több államban ugyanis „választástagadó” jelöltek sora indult, akik hisznek abban a hamis állításban, hogy a demokraták elcsalták a 2020-as elnökválasztást, hogy az amerikai választási rendszer nem fair, és Donald Trump csak emiatt veszített Joe Bidennel szemben. Közülük sokan pedig olyan tisztségekbe kerülhetnek, ahol a választások lebonyolítása lesz a feladatuk.

Ha ezekbe a pozíciókba választástagadókat választanak, az „felvet nagyon kényes kérdéseket” arról, hogy meg lehet-e bízni abban, hogy valóban pártatlanul látják-e el feladatukat a két év múlva esedékes elnökválasztáson – mondta el Pintér Károly.

Nyitókép: Szavazók az amerikai félidős kongresszusi választásokon New Yorkban, a Közép-brooklyni Közkönyvtárban 2022. november 8-án. Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel

#Külföld#egyesült államok#választás#midterm#félidős választások#kongresszus#képviselőház#szenátus

Címlapról ajánljuk