Külföld

91 korában meghalt Sir Evelyn de Rothschild

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. november 8. 12:12

A filantróp brit üzletember II. Erzsébet egyik pénzügyi tanácsadója is volt.

A család egy közleményben jelentette be, hogy Sir Evelyn de Rothschild 91 éves korában békésen, szeretteivel az oldalán hunyt el londoni otthonában. Sir Evelynt nemzedékének egyik vezető filantrópjaként és üzletembereként tartották számon, akit 1989-ben a királynő lovaggá ütött banki és pénzügyi szolgálataiért.

A család értékeli az imákat ebben a szomorú időben.

– írt a család közleményükben.

Sir Evelyn de Rothschild 1931-ben született Londonban, a Harrow Schoolba és a Cambridge-i Egyetemre járt, majd családja bankjának szentelte életét, miután apja 1961-ben nyugdíjba vonult. 1976 és 2003 között az NM Rothschild and Sons Ltd. vezérigazgatója és elnöke, 1972 és 1989 között pedig a The Economist elnöke volt. A pénzügyi dinasztiát ük-ük-ükapja indította el a 18. század végén, mely segített finanszírozni Wellington hercegének Napóleon felett aratott győzelmét is az 1815-ös waterlooi-csatában.

Sir Evelyn felügyelete alatt családja bankjának teljes vagyona 40 millió fontról 4,6 milliárd fontra duzzadt.

Meghalt 91 korában Sir Evelyn de Rothschild
Forrás: Gettyimages / Max Mumby/Indigo

Mielőtt végleg lemondott pénzügyi szerepvállalásról, Sir Evelynnek sikerült elérnie régóta tervezett célját, hogy egyesítse családi bankja – ma Rothschild & Co néven – londoni fiókját francia megfelelőjével, a Rothschild & Compagnie Banque-val.

„A család legfontosabb ereje az egység” – mondta a New York Timesnak 1996-ban, amikor unokatestvérével, David de Rothschilddal, a francia ház vezetőjével bejelentették új partnerségüket. Később Sir Evelyn a jótékonykodás felé fordult, az Eranda Rothschild alapítvány elnökeként több mint 73 millió fontot adományozott orvosi kutatásra, oktatásra és művészetekre.

A Rothschild-dinasztiát Mayer Amschel alapította a 18. század végén, aki egy frankfurti gettóban régi érmék vásárlásával és eladásával kezdte karrierjét. A 20. századra a család befolyása hanyatlásnak indult, és az európai országok inkább amerikai bankokra támaszkodtak a Németország elleni világháború finanszírozásában.

Nyitókép:  Matthew Lloyd / Stringer / Gettyimages

#Külföld#ii. erzsébet#Sir Evelyn de Rothschild#filantróp#elhunyt#halál

Címlapról ajánljuk