Külföld

Hárommillió ember kitelepítésére készülnek Kijevben

rtl.hurtl.hu

2022. november 6. 12:48

Péntek reggel már 450 ezer háztartás volt áram nélkül az ukrán fővárosban, de ennél rosszabb is lehet a helyzet a nem szűnő támadások miatt. A kijevi vezetés különböző vészforgatókönyvekkel készül.

Mivel a nem szűnő orosz légitámadások miatt már az ukrajnai energia-infrastruktúra több mint 40 százaléka elpusztult, kijevi tisztviselők a legrosszabb forgatókönyvre, a teljes elsötétülésre is felkészülnek.

A Jerusalem Post beszámolója szerint ebben az esetben Kijev teljes, csaknem hárommilliós lakosságát is evakuálják.

Vitalij Klicsko kjevi polgármester szombati közleményében azt írta, péntek reggel már 450 ezer háztartás volt áram nélkül Ukrajna fővárosában, ami másfélszerese a pár nappal korábbi számnak. Mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a teljes elsötétülést, de mint fogalmazott, „be kell látnunk, hogy ellenségeink mindent megtesznek, hogy a város fűtés, villanyáram és vízutánpótlás nélkül maradjon”.

Erre az esetre a kijevi vezetés több módon is készül: dízelolajat, élelmiszert és ivóvizet halmoznak fel, generátorokat helyeznek készenlétbe. 1000 melegedőhelyet alakítanak ki városszerte, amelyek bunkerként is használhatók, közben a mérnökök azon vannak, hogy megjavítsák a szétbombázott erőműveket.

A város evakuálásáról mint lehetőségről nem a polgármester, hanem a kijevi önkormányzati biztonsági főnöke, Román Tkacsuk beszélt a New York Timesnak. Azt mondta, ha így folytatódnak a támadások, a teljes elektromos hálózat odalehet. Ha már az összeomlás szélére kerül a rendszer, arról 12 órával a szétesés előtt értesítést kapnak: ebben az esetben megkezdik a lakosság informálását, és távozásra szólítják fel az embereket.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jelenlegi helyzet még kezelhető, és egyelőre nincs rá ok, hogy nagyszámú civil elhagyja Kijevelet. Ez a helyzet azonban gyorsan megváltozik, ha a villamos áramon alapuló szolgáltatások, például az ivóvíz és a csatornaszolgáltatás hirtelen leáll.

Ennek megelőzéséért mindent megtesznek, így például gördülő áramszünetekkel korlátozzák a lakosság energiafogyasztását Kijevben és hét további ukrán területen.

Nyitókép: sötétség Kijevben november 5-én – Fotó: Ed Ram/Getty Image

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kijev#közművek#áramszünet#kitelepítés#evakuálás

Címlapról ajánljuk