Külföld

Több áldozat is megmenthető lett volna, de a mentők súlyosan hibáztak a manchesteri terrortámadás során

rtl.hurtl.hu

2022. november 4. 7:49

Egy 8 éves kislány elvérzett, mert későn kapott segítséget.

A 2017-es manchesteri Ariana Grande koncerten történt robbantás ügyében lezárult vizsgálatok szerint a helyszínre érkező, valamint a sérülteket ellátó hatóságok többször is súlyos hibákat vétettek, pedig sok koncertező életét meg lehetett volna menteni. Az áldozatok szülei egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a mentést végző hatóságok nem megfelelően látták el a feladataikat, ezért kevesebb sérült életét tudták megmenteni.

A felháborodás azért lángolt fel újra a napokban, mert nyilvánosságra hoztak egy jelentést. 

Sir John Saunders, a hatóságok munkáját vizsgáló bizottság elnöke azt mondta, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy több áldozat élete is megmenthető lett volna. Saunders szerint a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság aznapi teljesítménye „messze elmaradt a várt színvonaltól”. A bizottság elnöke elmondta, hogy „a súlyosan sérültek számára percek vagy másodpercek is számítanak.”

A 8 éves Saffie a 103 sebesült egyike volt, a kislány még eszméleténél volt, amikor 26 perccel a robbanás után kivitték az arénából, ám a kórházban meghalt, mert túl sok vért vesztett. A robbanás és a kislány halála között egy óra és kilenc perc telt el.

Saffie mindent megtett a túlélésért, de nem kapott lehetőséget a túlélésre.

idézi a kislány édesapját a Sun.

A kislány édesanyja, Lisa elmondta, hogy teljesen biztosak benne, hogy ha a mentők gyorsabban és koncentráltabban végzik a munkájukat, akkor a lányuk még ma is élne, túlélte volna a támadást.  Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a mentőszolgálat bocsánatkérését azt válaszolta, hogy nem fogadja el azt és azt várja tőlük, hogy beismerjék, ha hibáztak.

A 28 éves John Atkinson a robbanás következtében súlyosan megsérült a lábán, az ő halálát is az okozta, hogy elvérzett. Az ügyében vizsgálatot is indítottak, amely megállapította, hogy a fiatal férfi „valószínűleg túlélte volna”, ha hosszabb ideig használták volna az egyébként rendelkezésre álló érszorítókat.

A robbantás vizsgálatának első jelentése 2021 júniusában érkezett. Akkor kiderült, hogy a biztonságiak és a rendőrség legalább hét alkalommal megállíthatta volna a 22 éves robbantót. A harmadik és egyben utolsó jelentés Abedi radikalizálódására és arra fog összpontosítani, hogy a titkosszolgálatok, valamint a terrorelhárítás miért nem cselekedett az ügyben hamarabb.

Nyitókép: Jeff J. Mitchell / Getty Images

#Külföld#ariana grande#terrortámadás#manchester#vizsgálat

Címlapról ajánljuk