Külföld

Befutott a Földközi-tengerre egy nukleáris rakétákkal megpakolt amerikai tengeralattjáró

rtl.hurtl.hu

2022. november 4. 20:22

Hivatalosan baráti látogatásra érkezett Gibraltárba.

Megérkezett az Egyesült Királyság tengerentúli területének számító, részben autonóm Girbraltárba, a Földközi-tengerre a USS Rhode Island Ohio-osztályú, ballisztikus rakéták kilövésére is alkalmas atomtengeralattjáró, amelynek anyakikötője a georgiai Kings Bay-ben található – írta az Egyesült Államok Haditengerészetének hivatalos honlapja alapján a hvg.hu.

A Rhode Island gibraltári látogatása megerősíti a térségbeli szövetségeseink és partnereink iránti szilárd elkötelezettségünket. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti együttműködésnek komoly múltja van, amely hadgyakorlatokon, hadműveleteken és a mostanihoz hasonló tevékenységeken keresztül erősíti partnerségünket. A Rhode Island összetettsége, halálos ereje és legénységének taktikai szakértelme megtestesíti a tengeralattjáró csapatnem hatékonyságát

– fogalmazott John Craddock kapitány, a tengeralattjárókból álló 69-es különítmény parancsnoka.

A Rhode Island valóban halálos erőt képvisel. Az Egyesült Államok ugyanis az Ohio-osztályú tengeralattjárókon tartja stratégiai nukleáris tölteteinek jelentős, egyes nem hivatalos információk szerint a legnagyobb részét (a többi interkontinentális szárazföldi rakétákon, illetve stratégiai bombázókon van felszerelve). Az Ohio összesen 24 darab Trident II-es ballisztikus rakétát hordozhat, amelyen egyenként 1-től 12 darabig hordozhatnak nukleáris, illetve sokszoros pusztító erejű termonukleáris tölteteket.

A világ óceánjain folyamatosan járőröző Ohio-tengeralattjárók szinte a Föld bármely pontjáról kilőhetik a 12 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkező Trident-rakétákat. Ezzel azonban kizárólag a nukleáris elrettentést szolgálják, hiszen egy-egy Ohio-osztályú hajó porig rombolhat egy egész országot is.

Azt nem tudni, hogy a Rhode Island Földközi-tengeri megjelenésének van-e köze az orosz atomfenyegetésekhez. De elképzelhető, hogy a demonstratív gibraltári látogatás azt a célt szolgálja, hogy ráébressze Moszkvát: az amerikai nukleáris arzenál Európa határain van, készen a bevetésre.

Nyitókép: A USS Rhode Island Gibraltáron. – Fotó: Az Egyesült Államok Haditengerészete

#Külföld#nukleáris fegyverek#tengeralattjáró#amerikai#gibraltár

Címlapról ajánljuk