Külföld

A parklandi iskolai lövöldöző 34 életfogytig tartó börtönt kapott

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 5:47

17 embert ölt meg, és 17-et sebesített meg. Minden áldozatért egy-egy életfogytig tartó börtönre ítélték. 

Harmincnégyszeres életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték szerdán azt a 24 éves fiatalt, aki 2018 februárjában 17 embert, köztük 14 iskolást gyilkolt meg egy félautomata puskával a floridai Parkland város egyik középiskolájában. Az ítélet értelmében a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét kizárták.

Az esküdtszék ugyan októberben 9-3 arányban a halálbüntetés kiszabására szavazott, de a floridai törvények értelmében ilyen büntetés csak egyhangúlag szabható ki. Az ügyben illetékes bíróság így az életfogytiglani szabadságvesztés kiszabása mellett döntött.

Az esküdtszék döntése után sok szülő felháborodásának adott hangot, hogy Nikolas Cruz nem kapott halálbüntetést, közölve, hogy csak az lett volna megfelelő ítélet a tömeggyilkosság miatt. „Ez őrültség. Mindenki tudja, ugye? Ez őrültség” – mondta Chen Wang, a lövöldözés egyik áldozatának, Peter Wangnak az unokatestvére az esküdtszék döntésének bejelentése után tartott sajtótájékoztatón. „Igazságszolgáltatásra van szükségünk.”

A szerdai ítélethozatalkor Elizabeth Scherer bírónő engedélyezte az ügyészség arra vonatkozó indítványát, hogy meghallgassák Cruz áldozatainak hozzátartozóit. A családtagok hevesen bírálták az esküdtszéket és az egyhangú döntéshozatalt megkövetelő vonatkozó floridai törvényt.

Az áldozatok hozzátartozói közül sokan közvetlenül is Cruzhoz fordultak, aki kifürkészhetetlen tekintettel ült arcmaszkban és nagyszemüvegben a vádlottak padján. Egyikük elmondta neki, hogy csak az vigasztalja, hogy tudja, egy szigorúan őrzött börtönben fogja letölteni büntetését, ahol élete végéig rettegésben élhet. Beigel Schulman közölte vele:

Úgy tudom, a gyerekgyilkosokat lenézik és gyűlölik a börtönökben. Alig várom a napot, amikor eljut hozzám a hír, hogy megkínoztak és kiiktattak a hidegvérrel elkövetett, előre kitervelt szörnyű gyilkosságokért, mert nem érdemelsz mást.

Nyitókép: A tömeggyilkosságot elkövetett 19 éves Nikolas Cruz meghallgatáson vesz részt egy Fort Lauderdale-i bíróságon 2018. február 19-én. Fotó: MTI/EPA/pool/Mike Stocker

 

#Külföld#iskolai lövöldözés#egyesült államok#florida#Parkland#nikolas cruz#életfogytiglan#ítélet

Címlapról ajánljuk