Külföld

Észak-Korea olyat tett, amit még soha: rakétával lőttek át a tengeri határon

rtl.hurtl.hu

2022. november 2. 6:48

Korábban azt követelték, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hagyjanak fel a hadgyakorlatokkal.

Észak-Korea szerda reggel legalább 10 rakétát lőtt ki keleti és nyugati partjainál, az egyik pedig a dél-koreai hadsereg szerint minden eddiginél délebbre fekvő vizeken csapódott be, át a tengeri határon. Ilyen most fordult elő első alkalommal. A Guardian cikke szerint Dél-Korea nem sokkal később válaszul rakétákat lőtt ki az érintett tengeri határánál. 

A példátlan számú kilövést azután erősítették meg, hogy korábbi jelentések szerint három rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki Észak-Korea keleti partjainál.

A szöuli hadsereg szerint a rakéták egyike kevesebb mint 60 kilométerre landolt a déli partoktól. 

Az észak-koreai rakétaindítása nagyon szokatlan és elfogadhatatlan, mivel a félsziget felosztása óta először csapódott be közel a dél-koreai felségvizekhez, az északi határvonaltól délre

 – mondta Kang Shin-chul, a dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek (JCS) műveleti igazgatója.

A kilövések néhány órával azután történtek, hogy Phenjanazt  követelte, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hagyja abba hadgyakorlatát, mivel az ilyen „katonai meggondolatlanságot és provokációt nem lehet tovább tolerálni.”

Az első kilövésről a japán parti őrség is beszámolt. A dél-koreai JCS szerint legalább az egyik rakéta az északi határvonaltól 26 kilométerre délre, egy másik rakéta a keleti parton fekvő dél-koreai Szokcso városától 57 kilométerre, egy másik pedig Ulleungtól 167 kilométerre csapódott be.

Nyitókép: KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen. – Fotó: KCNA / EPA / MTI

#Külföld#észak-korea#rakéta#dél-korea#hadgyakorlat

Címlapról ajánljuk