Külföld

Alig mondott le Liz Truss a miniszterelnökségről, már a bábuját égetik

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 2. 18:49

A hatalmas figura vállán egy röhögő saláta ül, emlékeztetve a brit politikus hivatalban eltöltött rövid idejére. 

A látványosan rövid idő alatt megbukott Liz Truss lesz idén a fő attrakciója az angliai Edenbridge Guy Fawkes-napi ünnepségének, írja a BBC. Az Örömtüzek Éjszakájának is nevezett ünnepség hagyományos Fawkes-bábuja mellé az Edenbridge-i Örömtűz Társaság minden évben elkészítteti egy éppen népszerűtlen közéleti szereplő mását is. Idén a rekordrövid ideig (szeptember 5-től október 24-ig) miniszterelnöklő politikus lett a kiválasztott az egy héttel ezelőtt kezdődött szavazáson.

A nagyjából 11 méter magas, pár nap alatt elkészült figurát november 5-én, szombaton gyújtják majd fel. Truss bal válla mögül egy röhögő salátafej kandikál ki, amivel a készítők a Daily Star című brit bulvárlap akciójára utalnak: a lap élőben közvetítette ugyanis, hogy ki bírja tovább, Liz Truss hivatalában, vagy egy fej saláta, amíg megromlik. Mint arról az RTL Híradója is beszámolt: a saláta nyert.

 


A kék kosztümöt viselő, meglehetősen fancsali képet vágó Truss kezében egy kartondobozt tart, olyasmit, amiben kirúgásuk után szokták az emberek munkahelyi holmijukat hazavinni. A távozóban lévő kormányfő lába mellett a Downing street 10 macskája tekereg. 

A dobozban egy „harcos vagyok, nem adom fel” feliratú póló, egy piros trumpista baseballsapka, egy mini költségvetési terv, egy Guinness rekordok könyve, valamint a brit kormányfőknek járó, Truss esetében nagy felháborodást kiváltott évi 115 ezer fontos életjáradék csekkje látható.

Magán a dobozon is elrejtettek a készítők egy-két poént. Truss eleve rosszul tartja a dobozt, amire az „Oh Dear Oh Dear Oh Dear Oh Dear Packaging Ltd” fiktív költöztető cég nevét festették, felidézve Károly király Trusshoz intézett elhíresült szavait.

Az edenbridge-i rendezvény Anglia egyik legnépszerűbb őszi ünnepe, amire több mint tízezer látogató szokott érkezni az ország különböző részeiből. Az ünnepség fáklyás felvonulással kezdődik, majd a bábuk elégetésével és tűzijátékkal zárul. Az Edenbridge Guy hagyománya 1994-ben kezdődött, a kenti városban elégették azóta már többek között Boris Johnson, Harvey Weinstein, Donald Trump, Tony Blair, Wayne Rooney és Szaddám Huszein figuráját is. 

Nyitókép: Edenbridge Bonfire Society / Facebook

#Külföld#egyesült királyság#liz truss#bábu#edenbridge

Címlapról ajánljuk