Külföld

Dél-Korea is rakétákat lőtt ki az északi provokációra válaszul

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 2. 14:50

Példátlan módon elmérgesedett a Koreai-félsziget két állama közti viszony.

Észak-Korea szerda reggel olyat tett, amit még soha: rakétával átlőtt a dél-koreai tengeri határon. A friss hírek szerint az északi hadsereg összesen 23 rakétát lőtt ki szerdán keleti és nyugati partjainál, ezek közül az egyik a két ellenséges országot elválasztó tengeri határ túloldalán csapódott a tengerbe. (A 23-ból hét rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta és 16 egyéb rakéta, köztük hat föld-levegő rakéta volt.)

A kilövések néhány órával azután történtek, hogy Phenjan azt követelte, az Egyesült Államok és Dél-Korea hagyja abba közös hadgyakorlatát, mivel az ilyen „katonai meggondolatlanságot és provokációt nem lehet tovább tűrni”, írja a BBC.

Ilyen most fordult elő első alkalommal, közölte Kang Sincsul, a dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek (JCS) műveleti igazgatója. 

A JCS szerint a határon átlőtt észak-koreai rakéta az északi határvonaltól 26 kilométerre délre, a keleti parton fekvő dél-koreai Szokcso városától 57 kilométerre csapódott a tengerbe. Szöul ezt területének elfogadhatatlan megsértésének nevezte. 

Az észak-koreai rakétázás miatt légiriadót rendeltek el az egyik közeli dél-koreai szigeten, a lakosokat pedig földalatti óvóhelyekre menekítették. Jun Szukjol dél-koreai elnök „tényleges területi inváziónak” nevezte a történteket, és gyors és határozott választ ígért. 

Dél-koreai harci repülőgépek válaszul három levegő-föld rakétát lőttek ki szerdán a vitatott tengeri demarkációs vonal felett.

A Koreai-félsziget két országa közti feszültség idén rég nem látott szintre fokozódott. Észak-Korea 2022-ben már több mint 50 rakétát lőtt ki, köztük volt olyan ballisztikus rakéta, amely Japán fölött haladt el.

Nyitókép: Észak-koreai rakétakilövésről szóló korábbi híradást néznek emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. november 2-án – Fotó: Ahn Jung Dzsun / AP / MTI

#Külföld#észak-korea#dél-korea#rakétakilövés

Címlapról ajánljuk