Külföld

Nyílik Orbánék agytrösztje Brüsszelben, Magyarország elleni gyűlöletről beszél az igazgató

rtl.hurtl.hu

2022. november 1. 14:55

A több százmilliárd forintnyi közpénzzel kitömött Mathias Corvinus Collegium brüsszeli intézete új színt vinne a brüsszeli mindennapokba.

November 15-én nyílik a közpénzmilliárdokkal támogatott Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli intézete, írja a Politico.

A think tank igazgatója Frank Furedi, magyar-kanadai szociológus (aki a drezdai egyetemről igazolt Werner Patzelttel, mint kutatási igazgatóval  vezeti a központot) a Politicónak elmondta, hogy céljük „az Európában uralkodó kulturális feszültségekről szóló érett, kiegyensúlyozott vita támogatása”, mert szerinte Orbán áprilisi újraválasztását követően erősödőben vannak a Magyarország-ellenes érzések.

Furedi a Politicóban megjelent véleménycikkében kifejtette, hogy szerinte Magyarországot gyűlölik a Nyugat kultúrharcosai, pusztán azért, mert az ország meg meri kérdőjelezni utóbbiak poszt-tradicionalista, identitáspolitikán alapuló világlátását. 

Furedi a Politicónak elmondta, hogy már dolgozik is egy „Mitől félnek az európaiak” elnevezésű projekten és egy „félelembarométer” publikálását is tervezik évente.

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke és Orbán Viktor politikai igazgatója egy múlt heti interjúban azt mondta, a think tank segít abban, hogy Magyarország egy intellektuális erőközponttá váljon, amiben az MCC kulcsszerepet vállal.

A központban jelenleg két kutató, adminisztratív személyzet és egy kommunikációs igazgató dolgozik, utóbbi szerint a létszám jövőre megduplázódik.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

#Külföld#orbán viktor#mathias corvinus collegium#brüsszel

Címlapról ajánljuk