Külföld

Megint civil célpontokat lőtt rakétákkal az orosz hadsereg, egy iskola is megsérült

rtl.hurtl.hu

2022. november 1. 8:47

Egy lakóházat is találat ért, legalább egy ember meghalt.

Egy nappal azután, hogy az orosz hadsereg ismét Kijevet lőtte, négy rakéta találta el el a dél-ukrajnai Mikolajiv kikötővárosát. A támadás következtében egy lakóházat is találat ért, legalább egy ember meghalt – írta a Reuters.

Szemtanúk szerint a mentők egy idős nő holttestét emelték ki kedd hajnalban a lakótömb romjai közül.

Az egyik rakéta kárt tett a helyi iskolában is és hatalmas krátert hagyott maga után.

„Ilyet csak egy barbár horda csinál” – mondta a 48 éves Irena Siden, az iskola igazgatóhelyettese. 

Közben az Európai Unió azt követeli Oroszországtól, hogy hajtsa végre az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást. 

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, kizárólag Oroszország felelős azért a globális élelmezésbiztonsági válságért, amelyet az Ukrajna elleni háború, valamint az ukrán tengeri kikötők orosz blokádja okozott.

Oroszország az ukrajnai háború kezdete óta fegyverként használja az élelmiszert és az éhezést 

– fogalmazott. Szerinte Moszkva célzott intézkedései, beleértve a gabonakészletek megsemmisítését, a termelés megzavarását, valamint a saját élelmiszer- és műtrágyaexportjára vonatkozó korlátozások bevezetését, súlyosbították az élelmezésbiztonság válságát világszerte.

Oroszország szombaton jelentette be, hogy a hajóit ért támadás miatt nem vesz részt a gabonamegállapodás végrehajtásában. 

Az idén július 22-én Isztambulban Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ által megkötött gabonaszállítási egyezmény keretében 397 hajón több mint 9 millió tonna gabona hagyhatta el biztonságban a fekete-tengeri ukrajnai kikötőket, aminek hatására csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este azt közölte, hogy Ukrajna továbbra is végrehajtja a gabonaegyezményt az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodások keretében.

Nyitókép: Illusztráció, megrongált épület Mikolajivban július 17-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost – Fotó: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

#Külföld#orosz-ukrán háború#rakéta#mikolajiv

Címlapról ajánljuk