Külföld

Bolsonaro nagyon csöndben van, még mindig nem ismerte el a vereséget

rtl.hurtl.hu

2022. október 31. 15:37

Úgy tudni, az elnöki rezidenciában húzta meg magát. 

Brazília szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro mélyen hallgat a baloldali riválisával, Luiz Inácio Lula da Silvával szemben elszenvedett megsemmisítő választási vereség után – írja a Guardian.

A világ országainak vezetői sorra ismerték el Lula megdöbbentő politikai visszatérését, köztük az amerikai elnök, Joe Biden, a brit miniszterelnök, Rishi Sunak, az orosz államfő, Vlagyimir Putyin és a kínai kommunista párt vezetője, Hszi Csin-ping.

De Bolsonaro – a diktatúrapárti radikális, aki többször utalt arra, hogy esetleg nem fogadja el a vereséget – még nem szólalt meg a választás után. 

Utolsó Twitter-üzenetét – egy részletet az Efézusi levélből – éjfél előtt két perccel tette közzé a választás előestéjén.

A szavazatok 100%-os összeszámlálásával Lula 50,9%-ot szerzett, míg Bolsonaro 49,10%-ot. Lula 60,3 millió szavazatot kapott, míg a jobboldali hivatalban lévő elnök 58,2 milliót.

A vereséggel Bolsonaro lett az első hivatalban lévő elnök a brazil történelemben, akit leszavaztak. Lula 2023. január 1-jén veszi át a hatalmat.

Bár Bolsonaro néma maradt, kulcsfontosságú szövetségesei elfogadták az eredményt, ami annak jele, hogy a populista elnök hatalma gyorsan fogyatkozik négy viharos hivatali év után.

Silas Malafaia televíziós, aki Bolsonaro egyik leghangosabb szurkolója volt, azt tweetelte: „A nép szuverén akarata érvényesült”.

São Paulo frissen megválasztott, Bolsonaro-párti kormányzója, Tarcísio de Freitas szintén elismerte Lula győzelmét, és újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a választási eredmény szuverén.

Egy másik kulcsfontosságú szövetséges, az alsóház vezetője, Arthur Lira azt mondta: „A többség akaratát, amelyet a választásokon kifejeztek, soha nem szabad megkérdőjelezni”.

Még Sergio Moro, a Bolsonaro-párti bíró is elismerte a baloldali győzelmét, aki ellentmondásos módon börtönbe záratta Lulát a 2018-as választások előtt, mielőtt munkát vállalt Bolsonaro kabinetjében.

Bolsonaro és három politikus fia azonban hétfő reggel is csöndben maradt, az UOL hírportál szerint bezárkóztak az elnöki rezidenciára. 

Hétfő délben az egyetlen utalás arra, hogy Bolsonaro esetleg kész elfogadni a vereséget, az egyik legközelebbi szövetségesének, Damares Alves evangélikus prédikátornak a tweetje volt, amelyben azt írta: „Elvesztettünk egy választást, de nem vesztettük el a hazánk iránti szeretetünket ... Bolsonaro januárban emelt fővel távozik az elnökségből”.

Egyes megfigyelők aggodalmuknak adtak hangot, hogy Bolsonaro esetleg amerikai szövetségese, Donald Trump nyomdokaiba lép, és nem hajlandó elfogadni a vereséget, hogy megpróbálja életben tartani politikai mozgalmát.

Nyitókép: Sergio Lima/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#jair bolsonaro#Bolsonaro#brazília#Lula#elnök#választás

Címlapról ajánljuk