Külföld

Az amerikaiak szerint Oroszország fegyverként használja az élelmiszer-szállítmányozást

Dévai LászlóDévai László

2022. október 30. 10:26

Joe Biden amerikai elnök felháborítónak nevezte az oroszok lépését.

Moszkva bejelentette, hogy felfüggesztik a korábbi megállapodást, amely értelmében az orosz hadsereg hagyta, hogy a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna tovább kereskedhessen. A háború kezdete óta sok kulcsfontosságú kikötő került megszállás alá, az ukránok így a terményt nem tudták eljuttatni a megfelelő országokba. Az ENSZ közreműködésével végül sikerült megállapodnia a feleknek, hogy az oroszok kiengedik a gabonát, csakhogy ezt az egyezséget most felmondták.

Az oroszok a kilépést azzal magyarázzák, hogy az ukránok dróntámadást hajtottak végre a Fekete-tengeri flottájuk ellen.

Washington szerint Oroszország fegyverként használja az élelmiszer-szállítmányozást – írja amerikai forrásokra hivatkozva a Guardian. Joe Biden amerikai elnök szerint felháborító az oroszok lépése, Antony Blinken külügyminiszter pedig arról értekezett, hogy Oroszország miként próbál fegyvert kovácsolni az élelmiszerellátás kérdéséből. 

Blinken szerint az orosz fél ezzel az alacsony- és közepes jövedelmű országok lakosainak árt a leginkább, amivel súlyosbodik az egyre csak kibontakozó humanitárius válság. Az amerikaiak arra kérték az oroszokat és az ukránok, hogy térjenek vissza az eredeti, „életmentő” megállapodáshoz.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ensz#szállítmányozás#élelmiszer#oroszország#moszkva#egyesült államok

Címlapról ajánljuk