Külföld

Orbán Viktor bosszantó dolgairól beszélt az ukrán külügyminiszter

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 29. 11:23

„Még ha fel is égeti az összes hidat, akkor is építeni fog egy pontonátkelőt” – mondta Dmitro Kuleba.

Nagyinterjút adott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a TSzN ukrán hírtévének, amiben elősorban az ukrán-orosz háborúról, az orosz nukleáris fenyegetésről, az oroszok elleni nemzetközi szankciókról és az Egyesült Államokkal való szövetségről esett szó.

Az interjú második felében az Ukrajnával szemben felemásan vagy éppen ellenségesen viselkedő országokról beszélt Kuleba, így került elő az oroszbarátságot nehezen feladó Kína, az Oroszországnak kamikaze drónokat szállító Irán, a NATO-bővítést blokkoló, az Oroszországgal továbbra is gazdasági kapcsolatban lévő Törökország mellett Magyarország kérdése is.


Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e valaha érteni Magyarország politikáját, hogy felégetett-e minden hidat Orbán Viktor az ukrajnai kapcsolatokban, Kuleba azt válaszolta, hogy

Orbán Viktor túl ravasz politikus ahhoz, hogy minden hidat felgyújtson. Még ha így is tesz, azonnal pontonátkelőt épít. Csak ki kell várni.

Kuleba szerint egyelőre nem okoz nagy károkat Ukrajnának a magyar kormány politikája:

Vannak bosszantó dolgok, de nincs kritikus kár. Ha lesz, változtatunk az állásponton.

Az ukrán külügyminiszter szerint midezek mögött az áll, hogy Orbánt lefoglalja a saját belpolitikája:

Azzal játszik, hogy Brüsszel pénzéért harcol, Brüsszelt kritizálja. Ő dolga. 


Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (balra) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében, 2020. szeptember 23-án – Fotó: Borsos Mátyás / KKM / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#dmitro kuleba#ukrajna#magyarország#diplomácia#orbán viktor#külügyminiszter

Címlapról ajánljuk