Külföld

Az iráni Forradalmi Gárda ultimátumban fenyegette meg a rendszerellenes tüntetőket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 29. 13:39

„Ne jöjjenek az utcára! Ma van a zavargások utolsó napja” – figyelmeztetett Szalámi tábornok.

Szombat az utcai zavargások utolsó napja, figyelmeztette a rendszer ellen tiltakozókat a nagy hatalmú iráni Forradalmi Gárda vezetője, Hosszein Szalámi tábornok, miután ezen a héten is minden nap tüntetések szerveződtek országszerte.

Ne jöjjenek az utcára! Ma van a zavargások utolsó napja

– közölte Szalámi tábornok.

Iránban azóta rendszeresek a megmozdulások, amióta szeptember közepén az erkölcsrendészet a fejkendő nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vette a 22 éves Mahsza Aminit, aki az őrizetben meghalt. Szemtanúk szerint megverték. A hatóságok azt állítják, szívelégtelenség okozta a halálát, írja az MTI.

Halála országszerte tömegtüntetéseket váltott ki, amelyeken a kezdeti „nők, élet, szabadság” jelszavak mellett a tüntetések elleni kemény fellépés miatt immár nyíltan rendszerellenes jelszavak is elhangzanak. A tiltakozók gyakran azt skandálják, hogy „Halál a diktátorra!”, az ország legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei bukását követelve.

A tiltakozások az iszlám köztársaság történetének legsúlyosabb kihívását jelentik az országot irányító síita vallási vezetők számára, akik a karhatalmat használva erőszakkal igyekeznek a tüntetéseket feloszlatni. Jogvédők szerint eddig több ezer embert vettek őrizetbe, és a tüntetőkre célzottan lövő, éles lőszert használó rendőrök és gárdisták legkevesebb 250 tiltakozót öltek meg.

Henry Rome, a Washingtoni Védelmi és Biztonsági Intézet Irán-szakértője korábban úgy vélekedett, az iráni hatóságok a népharagtól tartva egyelőre leginkább a tüntetők őrizetbe vételét, megfélemlítését, az internetszolgáltatás megszakítását alkalmazzák, de nem zárta ki, hogy szélesebb erőszakos megtorlásra is sor kerülhet. Szalámi tábornok szombati ultimátuma ezt vetítheti előre.

Az iráni vezetők továbbra is Irán „ellenségeit” okolják a zavargásokért. A Köztársasági Gárda hírszerzése közleményében pénteken a CIA amerikai hírszerző ügynökséget és nagy-britanniai, izraeli, szaúd-arábiai szövetségeseit vádolta az Iráni Iszlám Köztársaság elleni összeesküvéssel.

Nyitókép: a 22 éves Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én – Fotó: Sedat Suna / EPA / MTI

#Külföld#irán#iráni nők#tüntetés

Címlapról ajánljuk