Külföld

Orosz kémet foghattak a norvégok

Dévai LászlóDévai László

2022. október 26. 9:22

A munkatársak szerint a gyanúsított mindig nagyon kedves volt, és remekül dolgozott, így semmi okuk nem volt gyanakodni.

A norvég biztonsági szolgálatok közölték, elfogak egy egyetemi oktatót, akit azzal vádolnak, hogy kémként Oroszországnak dolgozott – írja a BBC. Az oslói belbiztonsági hivatal (PST) letartóztatta az épp munkába tartó férfit. A harmincas éveiben járó gyanúsított brazil akadémikusnak adta ki magát, de a hatóságok szerint valójában nem brazil, hanem orosz származású.

Az oslói orosz nagykövetség az üggyel kapcsolatban azt közölte a helyi médiával, hogy nem ismerik a férfit.

A férfi 2021 óta dolgozott kutatóként az ország északi részén található Tromsøi Egyetemen. Ügyvédje a nyilvánosság előtt bejelentette: védence tagadja a vádakat. A PST helyettes vezetője, Hedvig Moe a sajtónak elmondta, az általuk gyűjtött adatok szerint a kémkedéssel vádolt férfi érzékeny információkat szerezhetett meg.

Még ha ez nem is fenyegeti közvetlenül Norvégia biztonságát, attól azért lehet tartani, hogy Oroszország valamilyen módon visszaélhet a megszerzett információkkal

– mondta Hedvig Moe. Arra a kérdésre, hogy miért csak most kapták el a férfit, azt felelte, hogy ez volt a megfelelő pillanat a kémtevékenység leállítására. A bíróság döntése értelmében a férfi előzetes letartóztatásba került. A tisztviselők úgy vélik, hogy a gyanúsított Norvégiában az úgynevezett Illegals nevű orosz program tagjaként végzett tevékenységet.

A hidegháború idején először a KGB működtette ezt a csoportot, majd az utóbbi években Vlagyimir Putyin elnök újjáélesztette a programot. Az orosz hírszerző ügynökségek hamis személyazonosságot állítanak ki a kémeknek, mielőtt külföldre telepítenék őket.

Az Illegals csoport ügynökei jellemzően toborzó tevékenységet folytatnak, ők végzik az úgynevezett előkészítést is más kémek számára, akik aztán hagyományos hírszerzési tevékenységet végeznek

– mondta a PTS helyettes vezetője.

A férfit egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan azonosítani, a helyi média megírta, hogy a gyanúsított közösségi oldalai szerint 2018-ban mesterképzésen vett részt a Calgary Egyetem Katonai, Biztonsági és Stratégiai Tanulmányok szakképzésén.

A férfi tavaly decemberben érkezett Norvégiába, hogy egy olyan kutatócsoport tagjaként dolgozzon, amely norvég kormányhivatalokkal is együttműködött. A csoport vezetője szerint a férfi nem fizetett kutatóként dolgozott, ami szokatlan, de nem példa nélküli.

Tavaly ősszel keresett meg először. Úgy viszonyultunk hozzá, mint bármilyen más kutatóhoz. A referenciái között ott volt olyan professzornak a neve is, akit nagyon jól ismerek

– mondta Gunhild Hoogensen Gjoerv, a Tromsøi Egyetem védelmi tanulmányok professzora, aki szerint a férfi mindig nagyon kedves volt, és remekül dolgozott, így semmi okuk nem volt gyanakodni rá.

Az elmúlt hetekben a norvég biztonsági szolgálatok több orosz állampolgárt letartóztattak, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszországnak kémkednek. Nyolc embert azért tartóztattak le, mert drónokat reptettek olyan kiemelt fontosságú helyeken, ahol nem lehetett volna, emellett az alanyok rendszeresen fotókat is készítettek az említett területekről.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#norvégia#oroszország#kém#kémkedés

Címlapról ajánljuk