Külföld

Újabb járványhullám jöhet a covid egy új, minden eddiginél ellenállóbb variánsával

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 21:25

Kell, mint púp a hátunkra.

Úgy tűnik, még mindig nem úsztuk meg a járványt: a szakértők ugyanis egy újabb, minden eddiginél halálosabb variáns megjelenésére figyelmeztetnek, ami könnyedén beindíthat egy újabb vírushullámot, adta hírül a Mint, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése alapján.

Az XXB-nek nevezett variánst már 17 országban észlelték, a WHO vezető tudósa, Dr Soumya Swaminathan pedig arra figyelmeztetett, hogy több országban is új hullámok várhatóak. Emlékeztetett: az omikronnak nagyjából háromszáz alvariánsa létezik.

Az XXB azért ad okot különös aggodalomra, mert az különösen „ügyes” az emberi immunrendszer védelmének visszaverésére.

„Jelenleg egyetlen országból sem áll rendelkezésre olyan adat, amely arra utalna, hogy ezek az új alvariánsok klinikailag súlyosabbak", mondta a szakértő. Szóval a helyzet az, hogy az újfajta covid gyorsabban terjed és jobban fertőz, de vélhetően nem okoz komolyabb megbetegedéseket, mint az eddigi variánsok.

Hozzátette: most az a legfontosabb, hogy továbbra is végezzük el a teszteket, hogy nyomon követhessük a vírus terjedését. A vakcinák fontosságára is felhívta a figyelmet, amik a legjobb eszközök a komoly megbetegedés és a kórházi kezelés elkerülésére.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#járvány#covid#variáns#vírus#terjedés#who

Címlapról ajánljuk