Felháborodtak a romániai vendéglátósok, mert ki kell írniuk az étlapra, hogy milyen alapanyagokkal dolgoznak
2022. október 21. 13:50
A fogyasztóvédők elnöke szerint nem árt, ha tudják a vendégek, hogy nem ragasztót esznek.
A Transtelex azt írja, hogy a romániai vendéglátósok körében felháborodást keltett az az új rendelet, amelynek értemében a vendéglőknek és gyorsétkezdéknek tájékoztatniuk kell a vásárlókat arról, hogy mit tartalmaz az általuk kínált étel.
Minden olyan összetevőt fel kell tüntetni a címkén, az étlapon vagy online rendelések esetén a weboldalon, melynek mennyisége meghaladja a 20 grammot egy adagban.
– idézi a törvényt a lap.
Jogunk van tudni, hogy mit és mennyit eszünk, és hogy az állítólag természetes adalékanyagok valóban természetesek-e. A kezdeményezés egyébként a fogyasztók részéről érkezett – indokolta döntését Horia Constantinescu, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke.
A vendéglátósok között sokaknak nem tetszik az új rendelet, mert állításuk szerint ezentúl fel kell majd tüntetni az étlapon, hogy „mikor született a sertés, a marha vagy a csirke”. Szerintük a kezdeményezés „nevetséges” és ezeknek az elvárásoknak képtelenség megfelelni, ezért december 20-án nagyon sokan be fognak zárni, ekkor lép hatályba ugyanis az új törvény.
A pacallevesről tudni kell, hogy milyen pacalból készül, a mindent tartalmazó shaorma esetén tudnunk kell, mi az a minden. Sokan gyerekkorunkban pelicanol ragasztót ettünk, lehet, hogy vannak olyanok, akik arra gondolnak, hogy belefőzik az ételbe ezt az aromát. Nem gondolják, hogy meg kellene tudnunk, mit eszünk?
– válaszolt a kritikákra a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke.
Nyitókép: iStock / Getty Images