Külföld

Biden szerint ha a republikánusok nyernek, nem fognak segélyt küldeni Ukrajnának, mert „nem értik a külpolitikát”

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 15:30

Biden szerint nem csak Ukrajnáról, de Kelet-Európáról és a NATO-ról is szól ez a konfliktus.

„Azt mondják, hogy ha ők győznek, nem valószínű, hogy támogatni, segíteni fogják Ukrajnát, és Ukrajna háborúját az oroszok ellen” – vádolta meg a republikánusokat Joe Biden a demokraták pennsylvania-i jelöltje, John Fetterman adománygyűjtő kampányeseményén.

Az amerikai elnök azt mondta a republikánus pártról: „Ezek a fickók nem értik, hogy ez az egész sokkal nagyobb Ukrajnánál. Kelet-Európáról is szól. A NATO-ról is szól. Valódi, nagyon komoly lehetséges következményei vannak. Ők nem értik az amerikai külpolitikát”.

Biden egy korábbi sajtóeseményen is arról beszélt, hogy aggódik, hogy ha a republikánusok többségbe kerülnek a törvényhozásban, sokkal kevesebb amerikai pénzt kaphatnak az ukránok. A republikánus vezetés korábban arról beszélt, hogy Ukrajna ne számítson „kitöltetlen csekkre” a jövőbeli segélyekkel kapcsolatban, ha  párt nyeri a novemberi időközi választásokat.

Az elnök a Capitolium 2021-es ostromával is példálózott amikor arról beszélt: „A másik csapatban a fickók nem értik ezt. Nem értik, hogy ami Amerikában történik, az meghatározza azt, ami a világben történik. Vezetőként tekintenek ránk, mert ők nem olyan nagyok és erősek”.

Az amerikai kormány a múlt héten még 715 millió dollárnyi biztonsági segítséget szavazott meg Ukrajnának. Anthony Blinken külügyminiszter szerint Ukrajna tavaly január óta összesen több mint 18 milliárd dollár segítséget adott az országnak.

Nyitókép: MTI / AP / Evan Vucci

#Külföld#joe biden#ukrajna#segély#választás#republikánus#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk