Külföld

Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 14:55

Alig egy hónapja nevezték ki. Egyelőre a kormányfői tisztségében marad.

Liz Truss csütörtök délután bejelentette, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről, miután egyre több konzervatív képviselő követeli a lemondását – számolt be a hírről a BBC. A kormányfő azután hozta meg döntését, hogy találkozott a Konzervatív (tory) Párt vezetőivel.

Truss a miniszterelnöki hivatal, a londoni Downing Street 10. előtt beszélve elmondta, hogy döntését közölte III. Károly királlyal is. Ezen felül elmondta, hogy lemond a Konzervatív Párt elnöki tisztségéről, amelyet hagyományosan a regnáló konzervatív miniszterelnökök töltenek be.

Truss elmondta, hogy megállapodott a pártja vezetőivel, hogy a jövő héten döntenek a párt elnöki posztjáról, így addig a kormányfői tisztségben marad.

A távozó miniszterelnök hozzátette, hogy nagy gazdasági és nemzetközi instabilitás idején lépett hivatalba, de ebben a helyzetben nem tudta teljesíteni azt a feladatát, amellyel a Konzervatív Párt megbízta.

Liz Truss – Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke – alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt élén.

Távozásának közvetlen előzményeként Kwasi Kwarteng volt pénzügyminiszter átfogó adócsökkentési csomagtervet jelentett be, ezt azonban példátlan – soron kívüli jegybanki intervenciót is igénylő – piaci felfordulás követte, mivel a piaci szereplők nem látták biztosítottnak a 45 milliárd font értékű program finanszírozhatóságát.

Nyitókép: Liz Truss a Downing Street 10. előtt 2022. október 20-án. – Fotó: Rob Pinney / Getty Images

#Külföld#nagy-britannia#liz truss#miniszterelnök

Címlapról ajánljuk