Külföld

Sörétes puskával, közvetlen közelről lőttek agyon egy 17 éves fiút Iránban a rendőrök

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 18:20

Szeptember óta zajlanak tömegtüntetések az iszlamista rezsim ellen.

Az iráni biztonsági erők megöltek egy tinédzser fiút, amikor közvetlen közelről rálőttek egy sörétes puskával Mashhad városában – értesült a BBC.

A 17 éves Abolfazl Adinezadeh október 8-án lógott az iskolából, hogy csatlakozzon a kormányellenes tüntetésekhez, de nem tért haza.

A hatóságok nem nyilatkoztak, de a BBC által megszerzett halotti bizonyítványában azonban az áll, hogy a fiú sörétes lövedékek okozta máj- és vesekárosodás következtében halt meg, amelyeket kevesebb mint 1 méterről lőhettek ki.

Milyen bűnt követett el, hogy 24 sörétet lőttek a gyomrába?

– kérdezte egy Twitter-videón Abolfazl apja, akiknek eleinte fogalmuk sem volt róla, hogy mi történt a gyerekükkel. Csak másnap hívták fel őket telefonon az oktatási minisztériumból, hogy menjenek el érte a helyi rendőrőrsre.

Amikor azonban odaértek, azt mondták nekik, hogy a fiú meghalt. Ezután figyelmeztették, hogy egy szót se szóljon a médiának. Sőt, a hatóságok azt akarták, hogy a szülők mondják azt mindenkinek, hogy a gyerekük a Baszidzs nevű félkatonai alakulat tagja volt, amelyet a tüntetők ellen vetnek be. Így ugyanis a halálát felhasználhatják a tüntetők erőszakosságának bizonyítékaként, akikről azt állítják, hogy sorra gyilkolják meg a Baszidzs és más biztonsági erők tagjait.

A BBC forrásai szerint Abolfazl temetésén is jelen voltak civil ruhás biztonságiak, akik elhallgattatták a gyászolókat, akik ki akarták fejezni dühüket. 

Abolfazl nagynénje egy képet tartott a fiú sírja fölé, de egy női ügynök elvette tőle a keretet, és a fátyla alá tette. Néhány gyászolót pedig a temetés után megállítottak, és arra kérték őket, hogy töröljék az eseményről készült videókat a mobiltelefonjukról.

Eredetileg egy fiatal lány agyonverése miatt robbantak ki tüntetések Iránban, amelyek mára országos rezsimellenes mozgalommá fejlődtek. A hatóságok erőszakos fellépésének azonban már több száz halálos áldozata is lehet.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#irán#tüntetések

Címlapról ajánljuk