Külföld

A finn miniszterelnök beszélt Orbánnal a NATO-csatlakozásról

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 17:31

Szerinte Magyarország nem fogja akadályozni őket, hogy belépjenek a szövetségbe. 

Sanna Marin finn miniszterelnök nem számít arra, hogy Magyarország és Törökország blokkolni fogja, hogy országa csatlakozhasson a NATO-hoz, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy kockázatos lehet a késleltetés – szemlézte a Politico cikkét a hvg.hu.

Ahogy szeptember végén beszámoltunk róla, Magyarország és Törökország kivételével már minden tagország ratifikálta Svédország és Finnország csatlakozását a NATO-hoz

A Politicónak Brüsszelben, az uniós vezetők csúcstalálkozója előtt nyilatkozva Marin azt mondta, reméli, hogy mindkét ország kérelmét „a lehető leghamarabb” jóváhagyják. Azt is elmondta, hogy beszélt Orbán Viktor magyar és Recep Tayyip Erdoğan török államfővel.

„Beszéltem mind Orbán miniszterelnökkel, mind Erdoğan elnökkel a helyzetről, és úgy tudjuk, hogy Finnország esetében nem lehetnek problémák” – mondta a finn vezető, és hozzátette, nagyon fontos, hogy Helsinki és Stockholm együtt csatlakozik a szövetséghez, mert északon ugyanaz a biztonsági környezetük.

Marin hangsúlyozta, hogy fontos lenne az is, hogy a ratifikációs folyamat zökkenőmentesen menjen, hiszen Finnország – Ukrajnához hasonlóan – Oroszország egyik szomszédja.

A finn miniszterelnök elmondta, hogy országát jelenleg semmilyen katonai fenyegetés nem éri, de szükség lenne rá, hogy minimalizálják a kockázatokat. 

Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#sanna marin#orbán viktor#magyarország#törökország#nato#ratifikálás#finnország#svédország

Címlapról ajánljuk