Külföld

Orbán Viktorról, a bajban lévő dacos populistáról ír a Bloomberg

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 13:36

A magyar miniszterelnökből könnyen elrettentő példa lehet, lap újságírója szerint

Orbán Viktor több mint egy évtizeden át a populista mozgalmak példáképének számított szerte a világon, ahogy kiépítette a maga illiberális demokráciáját Magyarországon, de a jelen helyzetben könnyen elrettentő példa válhat belőle, írja Michael Winfrey, a Bloomberg újságírója.

Winfrey szerint míg a befektetők főleg a Brexit utáni, Liz Truss alatti Egyesült Királyságban uralkodó felfordulással vannak elfoglalva, az orbáni Magyarországon kiakaluló válság talán még szembetűnőbb példája annak, mi történik akkor, ha egy politikai projekt elszakad a gazdasági realitásoktól.

Winfrey szerint Orbán problémája, hogy Magyarország számláit az az EU állja, amellyel a miniszterelnök oly régóta harcban áll, és Brüsszel most a támogatás visszatártásával fenyeget. Orbánnak most két hónapja van, hogy olyan korrupcióellenes törvényeket hozzon, melyek meggyőzik az EU-t, hogy elutalja a befagyasztott forrásokat. 

De a gazdasági kár már megtörtént, és az az elképzelés is léket kapott, hogy büntetlenül megúszható, ha valaki a saját szövetségese ellen hadakozik

– írja a lap.

A cikk költői kérdéssel zárul: most, hogy Olaszország és Svédország szélsőjobboldali erői új kísérletekbe kezdenek, a populisták vajon milyen tanulságot vonnak majd le Orbán példájából?

Nyitókép: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#Bloomberg#orbán viktor

Címlapról ajánljuk