Külföld

Fokozták az oroszok az Ukrajna áramhálózata elleni támadásokat

rtl.hurtl.hu

2022. október 18. 17:03

Az ukrán elnöki hivatal kemény télre figyelmeztetett.

Ismét orosz rakéták és drónok vették célba Ukrajna energetikai létesítményeit, így Kijev és más ukrán városok egy része is áram és víz nélkül maradt – írta a BBC.

A Kijev elleni támadásokban két ember meghalt. A fővárostól nyugatra fekvő Zsitomirban megszűnt az áram- és vízellátás, Dnyiproban pedig két létesítmény súlyosan megrongálódott. A Dnyipro folyó közelében lévő erőmű környékéről pedig füstcsóvákat láttak gomolyogni.

Mindenkinek készen kell állnia a további áramszünetekre, ha a támadások folytatódnak. Az egész lakosságnak fel kell készülnie egy kemény télre

– mondta Kyrylo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a Twitteren közölte, hogy az elmúlt nyolc napban Ukrajnában az erőművek 30 százaléka szenvedett károkat, ami tömeges áramszüneteket okozott országszerte.

Az ukrán DTEK energiacég azt közölte, hogy két hőerőművét jelentősen megrongálta az orosz lövedékek, egy munkás meghalt, hat pedig megsebesült.

Oroszország az elmúlt hetekben fokozta a támadásokat a frontvonaltól távol eső városok villamosenergia-infrastruktúrája ellen.

Nyitókép: Tűzoltók fékezik meg dróntámadás után egy lakóépület lángjait Kijevben 2022. október 17-én. – Fotó: Efrem Lukacki / MTI / AP

#Külföld#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk