Külföld

Tisztázatlan körülmények közt halt meg négy csecsemő egy kolozsvári kórházban

rtl.hurtl.hu

2022. október 17. 20:27

Az ügyről sajtótájékoztatót tartott egy képviselő, a kórház vezetői ráhívták a rendőrséget.

Vitatott körülmények között halt meg legalább négy csecsemő egy kolozsvári kórházban a múlt hónapban – írja a Főtér.

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője az érintett szülők jelenlétében tartott hétfőn sajtótájékoztatót az intézmény előtt, lemondásra szólítva fel a Kolozs Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház vezetőségét. Szerinte a kórház dolgozói nem tartják be az előírásokat, például ugyanabban az öltözetben mennek ki az udvarra dohányozni, amiben a munkájukat végzik, és a megfelelő feltételek sem biztosítottak, például nincs elég fertőtlenítőszer.

Két érintett szülő be akarja perelni a kórházat, mert biztosak abban, hogy elhunyt gyermekük a kórházban fertőződött meg. Az intézmény viszont azzal védekezik, hogy az egészségügyi minisztérium vizsgálata csak egyetlen esetben állapított meg egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést, és azt sem a halál okaként azonosították. Emanuel Ungureanu ugyanakkor nem bízik az egészségügyi minisztérium szakértőiben és új vizsgálatot követel.

A kórház képviselői egyébként rendőröket hívtak a sajtótájékoztató résztvevőire, akik mindenkit igazoltattak, majd megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, mert az újságírók a kórházon kívül filmeztek.

A napokban a marosvásárhelyi megyei kórház intenzív osztályát kellett bezárni kórházi fertőzés miatt, amibe öt beteg belehalt.

Nyitókép (illusztráció): Guido Mieth / DigitalVision / Getty Images

#Külföld#románia#kolozsvár#kórházi fertőzés#kórház#csecsemőhalál

Címlapról ajánljuk