Külföld

Képeken a káosz: sztrájk miatt bénult meg a magyarországi járatokat is kiszolgáló belgiumi Charleroi reptér

rtl.hurtl.hu

2022. október 17. 12:52

Magyarországra induló járatok utasai sem jutottak be a biztonsági személyzet akciója miatt.

A biztonsági szolgálat sztrájkja miatt nehezen megközelíthető a magyarországi légijáratokat is kiszolgáló belgiumi Charleroi nemzetközi repülőtér, az utasok jelenleg nem tudnak bejutni a légikikötő területére, tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn az MTI híre szerint. 

Kollégánk a helyszínen van, őt a járatát indító WizzAir nem tájékoztatta arról, hogy bármilyen probléma lenne a repülőtéren. Úgy tudja, hogy voltak, akik a hajnali járatokra még feljutottak, de szinte üresen indultak el a gépek. Kollégánk információi szerint a Ryanair utasait a gép felszállása után értesítették, hogy át tudnak foglalni máskor induló járatokra. Kérdéseinket elküldtük a WizzAir-nek és a Ryanairnek is, előbbi már jelezte, hogy hamarosan válaszolnak. 

Képeken a káosz: sztájk miatt bénult meg a magyarországi járatokat is kiszolgáló Charleroi
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

Az MTI híre szerint reggel óta nehezen megközelíthető a repülőtér, a biztonsági szolgálat a helyszínre vezető körforgalom közlekedését lassítja. Az utasokat arra kérik, lehetőség szerint ne menjenek ki a reptérre, vagy járatuk indulása előtt sokkal korábban érkezzenek meg oda.

Képeken a káosz: sztájk miatt bénult meg a magyarországi járatokat is kiszolgáló Charleroi
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

A repülőtér kommunikációs osztálya közölte, nem ez az első alkalom, hogy a biztonsági szolgálat munkabeszüntetése megnehezíti az utazók repülőtéri mozgását. 

Alvállalkozónk szakszervezetei blokkolják a biztonsági ellenőrzéseket. Utasaink és munkatársaink túszul ejtése egyszerűen botrányos

– fogalmaztak.

Képeken a káosz: sztájk miatt bénult meg a magyarországi járatokat is kiszolgáló Charleroi
Fotó: Váczi Andrea / rtl.hu

A napilap beszámolója szerint a sztrájk megtartásáról vasárnap döntöttek az illetékes szakszervezetek. A biztonsági szolgálat munkatársai körében azért alakult ki elégedetlenség, mert a légikikötő közbeszerzés útján, egy újabb cég bevonásával kívánja végeztetni a beengedést és a csomagellenőrzést. A repülőtér vezetősége szerint egy újabb cég bevonására azért van szükség, mert az elmúlt években előfordultak visszatérő problémák amiatt, hogy a feladatokat egyetlen szolgáltatónak kellett ellátnia. A szolgáltatás folytonosságának biztosításához elengedhetetlen a feladatok megosztása két cég között, írták. Az újabb cég bevonása nem befolyásolja a foglalkoztatást, sem a díjazás mértékét, tették hozzá.

 A charleroi-i repülőtér menetrend szerint, legfeljebb kisebb késésekkel fogadja és indítja a repülőgépeket.

Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Külföld#charleroi#sztrájk#belgium#ryanair#wizzair

Címlapról ajánljuk