Külföld

Alig kezdődött el a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, Hszi Csin-ping már meg is fenyegette Tajvant

rtl.hurtl.hu

2022. október 16. 9:40

A pártfőtitkár-államelnök beszédével indult el vasárnap a távol-keleti nagyhatalom legfontosabb politikai gyűlése, ahol újraválaszthatják Kína első számú vezetőjét.

Vasárnap megkezdődött a Kínai Kommunista Párt (KKP) 20. kongresszusa, amelyen elsőként Hszi Csin-ping pártfőtitkár, államfő mondott beszédet.

Az egyhetes ülésre mintegy 2300 küldött érkezett Pekingbe. Kína legfontosabb döntéshozó fóruma fog dönteni a párt központi bizottságának új összetételéről, és várhatóan módosítanak a pártszabályon is.

Ezt követően, október 22-én tartja első ülését az új összetételű központi bizottság, amelyen megválasztják a főtitkárt, valamint határoznak a politikai bizottság és annak szűkebb körű, állandó bizottságának összetételéről is. Lényegében utóbbiak Kína legfőbb irányító szervei, kvázi „kormányai”.

A BBC tudósítása szerint vasárnapi, több mint kétórás nyitóbeszédében Hszi Csin-ping megvédte Kína ellentmondásos „zéró covid” stratégiáját, amelybe egyre inkább belefárad a lakosság és a gazdasági élet. A stratégia lényege, hogy amely településen, illetve körzetben akár egyetlen Covid-fertőzöttet is találnak, ott totális fizikai zárlatot vezetnek be és a legszigorúbb karanténszabályokat rendelik el. Hszi Csin-ping a koronavírus elleni küzdelmet „a nép háborújaként” állította be.

A főtitkár arról is beszélt, hogy Kína soha nem fog lemondani arról, hogy békésen egyesítsék az országot Tajvannal, ám ennek elérésére továbbra is készek katonai erőt alkalmazni.

A Tajvan függetlenségét célzó elszakadási tevékenységekre, a Tajvan ügyeibe beavatkozó külső erők komoly provokációira válaszul határozottan nagyszabású harcot folytattunk az elszakadás és a beavatkozás ellen

– tette hozzá.

Hongkonggal kapcsolatban a kínai államelnök azt mondta, Peking véget vetett a káosznak az 1997 óta Nagy-Britanniától Kínához csatolt, de hosszú ideig viszonylagos önállóságot élvező városban. A 2019-es demokráciapárti tüntetések leverése óta Hongkongban új nemzetbiztonsági törvény van érvényben, amelyre hivatkozva rengeteg embert tartóztattak le és helyeztek vád alá.

Hszi Csin-ping beszédében megemlítette, hogy gyorsítani fogja a kínai hadsereg fejlesztését, illetve kormányzása eredményeként mutatta be, hogy eltávolította a kommunista párton belül rejtett veszélyeket. Itt a főtitkár arra utalhatott, hogy a korrupció felszámolására hivatkozva számos tisztviselő és párttag került bíróság elé vagy tűnt el nyomtalanul az utóbbi években.

A korrupció a legnagyobb rákbetegség, amely a párt életképességét és harci képességét veszélyezteti

– fogalmazott a főtitkár.

Társadalmi kérdésekről szólva elmondta, hogy Kína növelni kívánja a középosztályhoz tartozó állampolgárok arányát. Úgy fogalmazott, hogy előmozdítják az esélyegyenlőséget, növelik az alacsony jövedelműek jövedelmét és bővítik az átlagos jövedelműek, azaz a középosztályba tartozók arányát.

Elemzők szerint a 2012 óta hivatalban lévő, egyszer már újraválasztott Hszi Csin-pinget valószínűleg harmadszor is főtitkárrá választja majd a kongresszus, illetve államelnökként is megkezdheti majd harmadik ciklusát.

Nyitókép: A Kínai Kommunista Párt másnap kezdődő 20. kongresszusának előkészítő ülése a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 15-én. – Fotó: MTI / AP / Hszinhua

#Külföld#kína#kommunista#Hszi Csin-ping#tajvan

Címlapról ajánljuk