Külföld

Ukrajnáról tartottak vészhelyzeti tárgyalást az ENSZ-ben, de valamiért a lopott gorilláké lett a főszerep

rtl.hurtl.hu

2022. október 16. 16:37

Nem tudtak a témánál maradni.

Az ENSZ közgyűlése éppen vészhelyzeti ülést tartott azért, mert Oroszország annektált négy ukrajnai régiót, ám Kongó képviselője miatt a vita éles kanyart vett. Georges Nzongola-Ntalaja látszólag minden ok nélkül azzal kezdett vádaskodni, hogy Ruanda gorillákat és csimpánzokat lopott tőlük.

Nzongola-Ntalaja felidézte, hogy amikor Ruanda 1998 és 2003 között leigázta Kongót, teljesen derékba törték az ország gazdaságát, és nemzeti parkjaikból is elvittek állatokat, ami szerinte „egy közismert tény”, bár azt nem tudták bizonyítani.

A ruandai küldött, Robert Kayinamura csak nevetni tudott a vádakon, és azt mondta: „Ezek a vádak… Minden alkalommal, amikor nincs csapvíz, Ruanda hibája, amikor elmegy az áram, Ruanda hibája, amikor nincsenek utak, Ruanda hibája. Magunk mögött kellene hagyni ezt a mentalitást” – mondta a Vice szerint.

A régióban a háborús évtizedek miatt folyamatosan fogy a gorillák száma, amelyek a kihalás szélére kerültek a huszadik században, aztán nőni kezdődött a számuk a 21. század elején. Ruanda kormánya kemény rendelkezéseket hozott az állatok védelmére, amikkel még szelfizni is csak 1500 dollárért cserébe lehet.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#ensz#ukrajna#ruanda#kongó#gorilla#lopás

Címlapról ajánljuk