Külföld

Hétszáz kilométert repült Észak-Korea ballisztikus rakétája

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 9:09

Ez a héten már a második kísérlet volt, nemrég ráadásul vadászgépek is megközelítették a dél-koreai határt.

Észak-Korea pénteken ismét fegyverkísérletet hajtott végre, ez alkalommal egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger irányába – közölte a dél-koreai hadsereg.

A vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) szerint a rakétát pénteken hajnalban indították el az észak-koreai főváros, Phenjan közelében lévő Szunan térségéből. 

Hétszáz kilométert repült, elérte az 50 kilométeres magasságot és hatszoros hangsebeséggel haladt.

A két ország közötti feszültség fokozódását mutatja, hogy csütörtökön észak-koreai repülőgépek egy köteléke megközelítette a közös határt, emiatt Dél-Korea kénytelen volt riasztani elfogó vadászgépeit. Az észak-koreai harci repülőgépek mintegy 25 kilométerre északra repültek el a de facto közös határként szolgáló demarkációs vonaltól.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) elítélte Észak-Koreát, és lépéseiket a 2018-as kétoldalú katonai paktum megsértésének nevezte, amely tiltja az ellenséges cselekedeteket a határvidéken.

Szöul mintegy öt éve először vezetett be egyoldalú szankciókat Phenjan ellen, tiltólistára helyezve 15 észak-koreai személyt és 16, rakétafejlesztésben részt vevő intézményt.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök újságíróknak azt mondta, hogy Phenjan „válogatás nélkül hajt végre provokációkat”.

Szerdán két nukleáris fegyverek szállítására tervezett, nagy hatótávolságú robotrepülőgépet indított Észak-Korea, a teszttel a katonai egységekhez telepített atomfegyverek megbízhatóságát vizsgálták.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

#Külföld#észak-korea#rakéta#kísérlet#dél-korea

Címlapról ajánljuk