Botrányosnak nevezte a cseh külügyminiszter Szijjártó Péter moszkvai látogatásátA magyar külügyminiszter egy olyan fórumon vett részt, amin az Európai Unió szankciós listáján szereplő emberek is megjelentek.
Külföld

Botrányosnak nevezte a cseh külügyminiszter Szijjártó Péter moszkvai látogatását

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 6:34

A magyar külügyminiszter egy olyan fórumon vett részt, amin az Európai Unió szankciós listáján szereplő emberek is megjelentek.

Jan Lipavsky, a soros EU-elnök Csehország külügyminisztere csütörtökön Prágában „botrányosnak” nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán Moszkvában egy olyan energetikai fórumon vett részt, amelyen az Európai Unió szankciós listáján szereplő személyek is megjelentek, számolt be az MTI.

Egészen botrányosnak tartom, hogy (Szijjártó Péter) olyan konferenciára ment, amelyen az Európai Unió szankciós listáján szereplő személyek is megjelentek

– jelentette ki Lipavsky újságírók előtt.

„Magyarország véleményem szerint részben foglya az Oroszországi Föderációval fenntartott kapcsolatainak. Azt az elképzelést, hogy velük együtt atomerőművet épít, nem tartom reálisnak” – szögezte le a cseh miniszter, akinek szavait a CTK hírügynökség idézte.

A visegrádi együttműködéssel (V4) kapcsolatban Jan Lipavsky elmondta: a visegrádi négyek országait vitaplatformnak lehet minősíteni, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia problémái a migrációval és az energiával hasonlóak.

A cseh diplomácia irányítója szerint a V4 csoportját nem kellene konzervatív blokknak minősíteni, mert az a tény, hogy ezek az országok bizonyos regionális formátumban csoportosulnak, nem jelenti azt, hogy Csehország bármelyikük politikáját is átvenné.

Nem fogadom el, hogy a V4-et valamiféle konzervatív blokknak minősítsék, de elutasítom a kilépést vagy a csoport munkájának befejezését hangoztató véleményeket is

– fejtette ki a cseh külügyminiszter. Jan Lipavsky szerint a V4-es csoportnak jelenleg nincs semmiféle erős egységes álláspontja, mint volt 2015-ben, a migránsválság idején Hozzátette: nem utasítja el a V4-en belüli tárgyalásokat.

Nyitókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2022. július 21-én. – Fotó: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / EPA / MTI

#Külföld#szijjártó péter#oroszország#csehország#moszkva#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk