Külföld

EU-tagjelölt lesz Bosznia-Hercegovina

rtl.hurtl.hu

2022. október 12. 20:41

Az Európai Unió demokratizálódást vár el a többi balkáni országtól is. 

Az Európai Bizottság azt javasolja az Európai Unió Tanácsának, hogy adja meg a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának – mondta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos Brüsszelben szerdán.

Az ajánlás feltétele, hogy Bosznia-Hercegovina lépéseket tesz 

  • a demokrácia, 
  • az állami intézmények működőképessége, 
  • a jogállamiság, 
  • a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén, 
  • a média szabadságának megerősítésére, 
  • valamint a migráció hatékonyabb kezelésére is.

A magyar EU-biztos kijelentette: a tagjelölti státusz megadására vonatkozó ajánlás történelmi pillanat Bosznia-Hercegovina polgárai számára.

Montenegró, Szerbia, Albánia és Koszovó csatlakozásával kapcsolatban Várhelyi Olivér elmondta: részükről további munkára és politikai elkötelezettségre van szükség. Példaként említette az igazságszolgáltatás területét, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, valamint a médiaszabadság, a gyülekezési szabadság és a kisebbségi kérdésekkel kapcsolatos intézkedések szükségességét is.

Törökországgal kapcsolatban megjegyezte, a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok területét érintően Ankarának meg kell fordítania a jelenleg tapasztalható negatív tendenciát. Azok az okok, melyek Törökország csatlakozási tárgyalásainak leállásához vezettek, még mindig fennállnak – közölte. 

Nyitókép: Olivier Hoslet/MTI/EPA

#Külföld#európai unió#tagjelölt#Bosznia-Hercegovina

Címlapról ajánljuk