Külföld

Hatalmas sorokban várják az oroszok, hogy elhagyhassák a Krímet a felrobbant híd maradékán

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 19:18

A kompok sem jelentenek nagy segítséget.

Hatalmas sorokban várják az autósok, hogy Oroszország felé távozhassanak a megszállt Krím-félszigetről, miután egy szombati robbanásban megrongálódott a Kercsi-szoroson átívelő híd. Bár a robbanás után mintegy tíz órával újraindult a közúti forgalom a hídon, de nagyon korlátozott kapacitással.

A France24 riportjából kiderül, hogy az autósoknak tíz óránál is többet kellett várniuk, hogy átkelhessenek, a sor 15 kilométeresre duzzadt. A nyilatkozók nyugodtnak tűntek, bár volt, aki megjegyezte, hogy veszekedésekről is tud a sorban. Egy turista azt mondta, nincs pánik, minden rendben van, a legfontosabb, hogy kapnak tájékoztatást.

Voltak, akik komppal próbálták elhagyni a Krímet, de ők is hatalmas sorokkal és hosszú várakozási időkkel szembesültek: egy kompon egyszerre húsz járművet tudnak elvinni.

A szombati robbanásban lángra lobbant egy üzemanyagot szállító vasúti szerelvény, és megsemmisült két közúti forgalmi sáv. A történtekért Ukrajna nem vállalta a felelősséget, ugyanakkor Oroszország hétfőn ukrán városok ellen végrehajtott rakétatámadásokkal torolta meg a híd megrongálását. A 2018-ban megnyitott híd az ukránok szemében a Krím orosz megszállását jelképezi, és fontos utánpótlási útvonalat is jelent az orosz hadsereg számára.

Nyitókép (illusztráció): Maxar / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#krím#ukrajna#kercsi híd

Címlapról ajánljuk