Külföld

Putyin személyes jóváhagyásával vettek heves rakétatűz alá több ukrán várost, összeülnek a G7 országok

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 9:16

Rakétatámadásokkal indult a hétfő szerte Ukrajnában, ahol több nagyvárosban, köztük Kijevben is robbanások történtek. Az ukrán fővárosban többen is meghaltak. A célpontok a beszámolók szerint polgári létesítmények, főleg áram- és vízszolgáltatók voltak. 

Legalább négy rakétatámadás érte hétfőn Ukrajna fővárosát, ahol négy robbanás hangját lehetett hallani hétfő reggel – közölték a Guardian és a CNN Kijevben lévő munkatársai. A BBC élő bejelentkezését egy rakéta hangja, valamint egy robbanás robaja szakította félbe. A brit közszolgálati adó munkatársa pont arról beszélt, hogy a szombati hídrobbantás miatt válaszcsapásokra lehet számítani Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a támadások után bejelentette, hogy valóban a Krím félszigeti orosz híd elleni robbantásra válaszoltak az ukrán városok elleni rakétatámadásokkal. Az orosz elnök személyesen hagyta jóvá a városok elleni támadásokat – közölte a Kreml szóvivője. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezésére rendkívüli találkozón vitatják meg a történteket a G7 országok.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közlése szerint a rakéták a város központjában csapódtak be, és arra szólított fel mindenkit, hogy maradjanak az óvóhelyeken. A városban leállt a metróközlekedés, mert az állomásokat óvóhelyként kezdték el használni, és akadozik a vonatközlekedés is, mert több sín is megsérült. 

Az ukrán hatóságok magyar idő szerint fél 10-kor azt közölték, hogy legalább nyolc ember halt meg, és 24-en megsebesültek. 

Anton Gerasenko ukrán kormányzati tanácsadó korábban öt halottról tett említést a Twitter-oldalán, és 12 sebesültről.

Videók Kijevből

A közösségi oldalakon több videó és fénykép is terjed, amik a leírások szerint a támadás eredményeit mutatják. A BBC közölte, hogy az egyik robbanás alig egy kilométernyire történt a szállodájuktól. Az erről készült videón kiégett autókat lehet látni. Az alábbi felvételt a Wall Street Journal kijevi tudósítója osztotta meg a Twitter-oldalán az egyik rakétatámadás helyszínéről:

Egy robbanás Gerasenko közlése szerint egy játszótérnél történt. 

A közösségi oldalakon terjedő, egyelőre meg nem erősített információk szerint az egyik célpont az ukrán titkosszolgálat főhadiszállása lehetett. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nappal korábban az ukrán titkosszolgálatokat vádolta meg a krími híd felrobbantásával.

Egy nő szelfivideón örökítette meg az egyik rakéta becsapódását. A felvételen látni a robbanás fényét, majd azt, ahogy törmelékek repülnek el mellette. 

A lány a Wall Street Journal kijevi tudósítójának közlése szerint a Sevcsenko parknál sétált, amikor a videót készítette. A park a támadás után így nézett ki:

Egy, az ukrán Pravda Twitter-oldalán közzétett felvétel szerint a Kijevet ért rakétatámadásokban célpont volt egy gyalogos híd is. 

Egy férfi éppen a hídon sétált, amikor becsapódott a rakéta:

Robbanások más városokban is

Az ukrán hadsereg főoarancsnokának közlése szerint 75 rakétát lőttek ki hétfőn reggel és délelőtt Ukrajnára, amik közül a légvédelemnek 41-et sikerült megsemmisítenie. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közlése szerint 12 ukrán régióban voltak támadások, amiknek energiaszolgáltató létesítmények voltak a célpontjai, amiket a reggeli csúcsforgalom idejére időzítettek, hogy minél több ember haljon meg. Az ukrán elnök kijelentette:

Káoszt és pánikot akarnak kelteni, és el akarják pusztítani az energiarendszerünket. 

Kijev mellett támadásokról érkeztek hír több más ukrán városból is, amiknek ukrán tisztségviselők közlése szerint a polgári infrastruktúra volt a célpontja.

Az Ukrajna nyugati részén található Lviv városában a polgármester közlése szerint egyes részeken nincsen áram, és melegvízszolgáltatás is szünetel. Harkiv városát három támadás érte. A polgármester közlése szerint energiaszolgáltató infrastrukúra volt a célpont, és emiatt nincsen áram, és vezetések víz. 

A Harkiv és Kijev között található Szumi területen a helyi hatóságok elmondása szerint több helyen is áramkimaradások vannak, és emiatt a vízszolgáltatás sem tud üzemelni. Emellett támadásokró érkeztek hírek Mikolajiv és Dnyipro városából is, valamint a Kijev és Lviv között található Zitomir, Ternopil és Hmelnickij városokból is. 

Robbanás az orosz Belgorodban

Közben a Reuters brit hírügynökség arról számolt be szemtanúk alapján, hogy robbanás hangját lehetett hallani a ukrán határ közelében található Belgorod városában. Erre reagálva a Ria Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy a helyi hatóságok elmondása szerint a robbanás egy katonai kiképzőterületen történt, ahol „moszkvai robbantási szakértők lőszereket semmisítettek meg” - jelentette a Guardian. 

Megtorlás

A hétfői támadások előtt Rácz András Oroszország-szakértő a Reggeliben arról beszélt, hogy Moszkva megtorló csapásokkal fog válaszolni Krím-fészigetet és Oroszországot összekötő híd szombati felrobbantására. A szakértő közölte, hogy Oroszország az ukrán polgári infrastruktúrát támadja majd és hidak, erőművek kerülhetnek veszélybe.

A szakértő a Reggeliben elmondta (lásd a fenti videót), hogy a híd a Putyin-korszak egyik szimbolikus létesítménye, emellett pedig logisztikai szempontból is nagy szerepet tölt be. A robbantással nehezebbé vált az Ukrajnában harcoló orosz erők ellátása. Rácz szerint arra fel volt készülve Oroszország, hogy Putyin születésnapján történhet valami, de úgy tűnik, szombat hajnalra már lankadt az éberség.

Nyitókép: Twitter / Anton Gerasenko 

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#kijev#robbantás#rakétatámadás

Címlapról ajánljuk