Külföld

Siettében vezet be Putyin új biztonsági intézkedéseket a krími híd felrobbantása után

rtl.hurtl.hu

2022. október 9. 20:52

A Putyin büszkeségének tartott hidat az elnök születésnapjának másnapján robbantották fel, már a titkosszolgálat felügyeli.

Megerősítették az oroszok a krími híd biztonságát, miután szombaton robbanás rázta meg azt, nagy károkat okozva, írja a BBC. A 2018-ban épült hidat már a cári időkben fel akarták húzni, de csak Putyinnak sikerült a Krím elfoglalása után. Jelenleg az FSZB titkosszolgálat őrködik felette.

A félsziget megszállásának szimbólumán azonnal elkezdik a javítást, adta hírül a Kreml. A híd használhatatlanná vált részeit leszerelik, és a víz alatti károkat is felmérik. A közösségi médiában megjelent videók szerint számtalan autó áll sorban a Krímen, hogy a hídon keresztül juthassanak Oroszországba.

Az ukrán vezetés hivatalosan nem ismerte el, hogy ők álltak az akció mögött, de nem is tagadták ezt túl nagy hévvel. Volodimir Zelenszkij szombat este arról beszélt: „a mai nap nem volt rossz, és az államunk területének nagy részén sütött a nap. Viszont kár, hogy felhős volt az ég a Krímben. Viszont emellett meleg is volt” – mondta az ukrán elnök.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: hatalmas robbanás rázta meg az Oroszországot és a Krímet összekötő hidat a Kercsi-szoros fölött. A stratégiai jelentőségű útvonalat ért támadás újabb súlyos szimbolikus jelentőségű vereséget jelent az orosz hadvezetésnek: a hidat 2018-ban személyesen Vlagyimir Putyin adta át ünnepélyes keretek között a megszállt tartományban.

Arról is tudósítottunk: azóta részben újraindult a forgalom a hídon. A nehéz járműveket viszont egyelőre nem engedik rá. Ezeket komppal viszik át a Krím-félsziget és Oroszország közötti tengerszoroson.

Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#krím#híd#kercs-szoros#robbantás#oroszország#putyin#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk