Külföld

Furcsa koronázást tervez III. Károly, szakít a hagyományokkal

rtl.hurtl.hu

2022. október 9. 13:05

Azért az 1762-ből származó arany hintót előveszik. 

Jelentősen karcsúsítja a koronázási szertartást III. Károly brit uralkodó: jóval rövidebb lesz, mint édesanyja, II. Erzsébet 1953-as trónra lépése, és sokkal kevesebb lesz a meghívott vendég is – írja saját értesüléseire hivatkozva a Daily Mail. Állítólag Károly király azt szeretné, ha koronázása megadná az alaphangot az általa elképzelt, modern és „áramvonalasított” monarchiának.

A lap úgy tudja, hogy a jövő nyárra tervezett szertartás eleve csak alig több mint egyórás lesz, szemben a legutóbbi, három órán át tartó koronázással. Hogy időt takarítsanak meg, kihagynak olyan ősi szertartásokat, mint például azt, amikor új királynak aranyrudakat ajándékoznak.

A vendégek számát drasztikusan, 8000-ről várhatóan 2000-re csökkentik, kimaradhatnak például a meghívottak közül a parlamenti képviselők. Lazítanak az öltözködési szabályokon, a főrendeknek például várhatóan nem kell történelmi, ceremoniális ruhát viselniük, megfelel majd az öltöny is. 1953-ban még külön, bársony székeket csináltattak a vendégeknek, ezeket most hagyományos ülőalkalmatosságok helyettesítik majd.

II. Erzsébet 1953-as koronázási szertartásának apja, VI. György 1937-es trónra lépése szolgált mintául, annak pedig V. György 1911-es koronázása. III. Károly 112 évvel később egy teljesen más szertartást szeretne, például nem kíván többször is ruhát váltani. Néhány dolog azért megmarad: a királyt  egyházi szertartás szerint felkenik, ő pedig megesküszik, hogy „a hit védelmezője” lesz.

A szertartás azért nem lesz minden látványosság nélküli, előveszik például az 1762-ből származó arany hintót, amelyet a legutóbb II. Erzsébet platina jubileumára újítottak fel nagy költséggel.

Nyitókép: III. Károly brit király az édesanyja, II. Erzsébet királynő ravatalánál virraszt a londoni Westminster-csarnokban 2022. szeptember 16-án. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynőt négy napra, a szeptember 19-i temetésig ravatalozták fel a történelmi csarnokban. – Fotó: Dominic Lipinski / PA pool / MTI

 

#Külföld#iii. károly#erzsébet királynő#koronázás

Címlapról ajánljuk